Liselilerin, isyanı giderek büyüyor. İstanbul Erkek Lisesi’nde başlayan ‘gericiliğe karşı’ protestolara, Robert Kolej, Eyüboğlu Koleji ve Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri de katıldı. İki haftada, tüm Türkiye’de 80’i aşkın lisede peş peşe bildiriler yayımlandı. Öğrenciler, AKP iktidarında, demokrasinin ve laikliğin aldığı darbelere dikkat çekerken, demokratik kamuoyuna da “gün susma günü değil’ çağrısı yapıyor.

Robert Kolej Öğrenci Temsilcileri’nin bilidirisinde, “Gün sessiz kalma günü değildir. Özgür, çağdaş, bilimsel ve laik eğitim için mücadele etme ve mücadele eden arkadaşlarımızla omuz omuza dayanışma günüdür” denildi. Nâzım Hikmet’in “yüreğini yüreklerimizin yanına at”, “akın var güneşe akın...” dizelerine yer verilen bildiride, şu ifadelere yer verildi: “Selam olsun!.. Ayrımcılığa, kısıtlamalara ve sansürlere boyun eğmeden direnen tüm gençlere selam olsun! Türkiye’de birçok kişinin susmayı tercih ettiği bu dönemlerde haksızlığa karşı çıkan arkadaşlarımıza bu yol boyunca destek vermek bizim de görevimizdir.... Herkese eşit, özgürlükçü eğitim hakkı doğmadıkça, bu hakka sahip olanlar da susmayacak, direnecektir!.”

Liseleri kaşımayın

Kabataş Erkek Lisesi öğrencileri, lisenin son yıllarda, yandaş idarecilere ve öğretmenlerle nasıl doldurduğunu yazdı. Kim olduğu belli olmayan insanların geceleri yatakhanelere girip, mescitte hazırlık öğrencileriyle sohbet yapabildikleri belirtilen bildiride, şöyle denildi: “Bir yıldır hep belli düşüncedeki yazar ve üniversite hocaları okula çağrılıyor. Kitapları zorla satılıyor. Sadece dinci vakıf ve dernekler okul içinde stant kuruyor. Yatılı öğrenciler, dinsel, mezhepsel ve siyasal kimliklerine göre ayrıştırılıyor. Yüzlerce öğrenci, disiplin kuruluna ya da rehberlik servisi kılığındaki ‘ikna odasına’ gönderildi... Bizler bu haksız disiplin uygulamalarıyla bu karanlığa teslim olmayız... Genelde liseleri, özelde Kabataş’ı ‘kaşımayı’ bırakın, okullara siyaseti siz soktunuz, vazgeçin!”

Ses ol, ışık ol...’

Eyüboğlu Koleji Öğrencileri de bildirilerinde, şöyle dediler: “Açık fikirli, aydın bireyler yerine güdülmeye hazır koyun yetiştirilmesine, zorunlu tutulan, ülkenin çok dinli yapısını yok sayan din derslerine, sanatın hayata katılmasına engel olunmasına, bilimin kıyısına yanaşmayan projelerin bilimsel içerikli yarışmalarda derece almasına, öğrencilerin düzenlemek istediği etkinliklerin yoluna taş koyulmasına, eşitsizliğe, laik ve çağdaş olmayan eğitime karşı mücadeleniz, mücadelemizdir! Ses ol, ışık ol, yumruk ol.

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr