Konu ile ilgili basına dağıtılan metin şöyle:

İsveç Ulusal Basın Kulübü’nün Anna Politkovskaya anısına her yıl verdiği İfade Özgürlüğü Ödülü’ne bu yıl Can Dündar ve Erdem Gül layık bulunmuştur.

Ödül, ‘İfade özgürlüğünün yoğun baskı altında bulunduğu bir dönemde onurlu ve cesur, bağımsız bir gazeteciliği temsil ettikleri için’ kendilerine verilmiştir.

İsveç Ulusal Basın Kulübü Başkanı Björn Haeger, ”Can Dündar ve Erdem Gül’e Politkovskaya anısına bu ödülü almalarının sebebi çok açık: Ömür boyu hapis cezası tehdidi altında olmalarına rağmen onlar gerçekleri yayınlamaya ısrarla devam ediyorlar. Haklarında açılan dava basın özgürlüğünün ihlalinden başka bir şey değil, sadece Türk hükümetinin ifade özgürlüğüne sürmekte olan saldırılarının bir başka göstergesidir” dedi.

Saygın Türk gazetesi Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi, geçen yıl Türkiye’yi sarsan bir habere imza atmışlardı: Bu haber fotoğraflar ve video çekimleri aracılığıyla Türkiye İstihbarat Servisi’nin Suriye’deki savaşan bazı gruplara silah kaçırmasını anlatmaktaydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan TV’de bir konuşmasında haberciliği ‘vatana ihanet’ olarak nitelemiş, ve bunu ‘Dündar’ın yanına bırakmayacağını’ söylemişti.

Dündar ile Gül bir süredir ‘terör’ ve ‘casusluk’ suçlamalarıyla ve ömür boyu hapis cezası talebiyle yargılanıyor.

Anna Politkovskaya anısına düzenlenen ödül her yıl ”mesleğinde ifade ve basın özgürlüğünü savunma özelliğiyle öne çıkan” bir veya birkaç gazeteciye verilmekte. Can Dündar ve Erdem Gül’e yurtdışına çıkış yasağı konmuş olması dolayısıyla ödülü onların adına, Bağımsız Gazetecilik Platformu’ndan (P24), gazeteci Yavuz Baydar alacak.

Ödül töreni 16 Mayıs Pazartesi akşamı saat 18.30’da Stockholm Kültür Sarayı’nda (Kulturhuset) Ulusal Basın Kulübü tarafından düzenlenen, ”Avrupa’da İfade Özgürlüğü” konulu bir tartışma ardından düzenlenecek.

Anna Politkovskaya anısına düzenlenen İfade Özgürlüğü Ödülü önceki yıllarda şu gazetecilere verilmişti: Khadija İsmayilova (2015), Abdullahi Hussein (2014), Mikhail Afanaisev (2013), Johan Persson och Martin Schibbye (2012), Fredrik Gertten (2011), Amun Abdullahi Mohamed (2010).

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr