İngiltere'de geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) referandumundan ayrılık kararı çıkmasının ardından AB'de kalmak için kampanya yürüten önemli isimlerden biri olan Başbakan David Cameron görevi bırakacağını açıklamıştı. Cameron, dün başbakanlık görevini Theresa May'e devretti. Başbakanlık görevini resmen devralan May'in kabinesinde önemli değişiklikler göze çarpıyor.

Yeni Dışişleri Bakanı: 'Brexit'çi Boris Johnson

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İngiltere'nin AB'de kalmasını destekleyen diğer bir önemli isim olan yeni başbakan Theresa May, Dışişleri Bakanlığı görevine sürpriz bir ismi getirdi. 'Brexit'in önde gelen savunucularından biri olan ve Muhafazakar Parti Genel Başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıklayarak tepki çeken Boris Johnson'ın İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı olacağı açıklandı. Johnson, May tarafından bu göreve getirildiği için onur duyduğunu söyledi. Theresa May'in 'muhteşem bir konuşma' yaptığını belirten Johnson, 'bu ülkenin önünde, Avrupa ve dünya ile yeni ilişkimizi başarıyla şekillendirme yolunda çok büyük bir fırsat var' dedi.

Kabinede önemli değişiklikler

Kabinesini önemli ölçüde yeniden şekillendiren İngiltere Başbakanı Theresa May, eski başbakan David Cameron'a yakınlığıyla da bilinen Maliye Bakanı George Osborne'u görevden aldı. Osborne'un boşalan koltuğuna ise Dışişleri Bakanı Philip Hammond getirildi.

Muhafazakar Parti'nin eski genel başkan adayı David Davis, İngiltere'nin 'Brexit'ten sorumlu devlet bakanı olurken Amber Rudd İçişleri Bakanı olarak atandı. Liam Fox'un Uluslararası Ticaret Bakanlığı görevini üstleneceği yeni kabinede Michael Fallon ise Savunma Bakanı olacak.

'Herkese hizmet edeceğim'

İngiltere'nin Margaret Thatcher'dan sonra ikinci kadın başbakanı olan ve şimdiden ülkenin yeni 'Demir Lady'si olarak anılmaya başlanan Theresa May, dün yaptığı konuşmada hükümetinin 'mutlu azınlığa değil, herkese hizmet edeceğini' söylemişti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr