İngiltere'nin 2003'teki Irak Savaşı'na yönelik aldığı kararları soruşturan Irak Soruşturma Komisyonu, raporunu açıkladı. Ülkenin Irak Savaşı'na katılmadan öncesi ve sonrasında alınan kararlara yönelik yürütülen soruşturma raporu, dönemin Başbakanı Blair hakkında da iddialar içeriyor. 
Komisyonun toplandığı başkent Londra'daki Queen Elizabeth II Conference Centre önünde toplanan savaş karşıtları, protesto gösterisi düzenleyerek dönemin başbakanı Tony Blair aleyhine sloganlar attılar. 

Rapora adını veren eski diplomat ve Irak Soruşturma Komisyonu Başkanı John Chilcot, İngiltere'nin Irak Savaşı'nda, ABD öncülüğündeki misyona destek vermesinin aceleci bir karar olduğu ifade ederek, savaşa girme kararının, Irak'ta silah bırakılmasına yönelik tüm barışçıl çözümler tükenmeden alındığını belirtti.

Ayrıca raporda, İngiltere'nin savaş sonrasında da Irak'a yönelik planlarının 'tamamen yetersiz' olduğuna kanaat getirildiği ifade edilerek, o dönem askeri bir harekâtın son çare olmadığı ifade edildi. 

“BLAIR YANILITTI"

Raporda dönemin İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, savaşa girme kararı alırken yanlış istihbarat bilgilerine dayandığına ve barışçıl bir çözüm bulmak için yeterli imkanları kullanmadığına dikkat çekildi.

179 İNGİLİZ ASKERİ ÖLDÜ

Irak savaşı sırasında ülkede yaklaşık 46 bin İngiliz askeri bulunuyordu. Savaşta on binlerce Iraklı ve 179 İngiliz askeri hayatını kaybetti. 

Komisyonun toplandığı başkent Londra'daki Queen Elizabeth II Conference Centre önünde toplanan aileler, ellerinde savaşta yitirdikleri yakınlarının resimleriyle protestoya katıldılar.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr