Meclis Başkanı Norbert Lammert’ten Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’ye kadar çok sayıda kişinin adı Almanya’nın 12. Cumhurbaşkanlığı için geçiyor. Ancak Almanların gönlünde cumhurbaşkanı olarak şimdiki Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeir yatıyor.   TNS Emnid araştırma şirketi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanların yüzde 52’si Steinmeier’in cumhurbaşkanı olmasından yana. Almanların cumhurbaşkanı olarak görmek istediği kişiler sıralamasında ikinci sırada yüzde 35 ile Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble geliyor. Adı cumhurbaşkanı adayları arasında geçen Federal Parlamento Başkanı Norbert Lammert ve Baden Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann’a olan destek ise yüzde 33 düzeyinde. ALMANLAR CUMHURBAŞKANINI HALKIN SEÇMESİNDEN YANA Almanya’da cumhurbaşkanını Federal Parlamento üyeleri ile eyaletlerden gelen aynı sayıda parti temsilcilerinden oluşan “Bundesversammlung” denilen Federal Kurul seçiyor. YouGov araştırma şirketi tarafından yapılan başka bir araştırmaya göre, Alman halkı cumhurbaşkanını kendisi seçmek istiyor. Araştırmaya göre Almanların yaklaşık yüzde 70’i cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinden yana. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi yönünde görüş belirtenlerin dağılımını yüzde 39 “kesinlikle halk seçsin” diyenler oluşturuken, yüzde 30 ise halkın seçmesine olumlu bakıyor.
Daha fazla yetki verilmemeli
Araştırmaya katılanların büyük bir çoğunluğu ise cumhurbaşkanına daha fazla yetki verilmesine karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanının kadın ya da erkek olmasının Almanlar için bir önemi yok. Almanların yüzde 58’i cumhurbaşkanlığı makamının olması gerektiğini, yüzde 30 ise gerekli olmadığını savunuyor.
Görev süresi 17 Mart 2017 tarihinde sona erecek olan Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un yerine geçecek kişi, 12 Şubat 2017 tarihinde seçilecek.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr