Türkiye'de terör örgütlerinin art arda düzenledikleri saldırıların ardından alışveriş merkezlerinin (AVM) güvenlikleri tartışma konusu olmuştu. Tartışmalar devam ederken, İstanbul'daki AVM'lerin yönetimleri, terör saldırılarını önlemek ya da saldırı anında müdahaleyi hızlandırmak için özel tim kurma kararı aldı.

Akşam gazetesinin haberine göre, AVM yönetimleri yakın zamanda emekliye ayrılmış ve sıcak çatışma deneyimi olan emekli özel harekatçılardan timler kurma kararı aldı. Özel harekatçılarla görüşen AVM'ler timleri 5-10 kişiden kuracak. Buna göre AVM'lerin içinde ve girişine yakın bölgede sivil ya da resmi olarak görev yapacak eski özel harekatçılar olası saldırılara anında müdahale edecek. Saldırı anında ise silahla müdahale edilecek.

İLK ETAPTA 4 AVM

Yeni uygulama için emekli özel harekatçılarla ilk etapta İstanbul'daki 4 büyük AVM temasa geçti. Sistemin yasal uygulaması ve silah kullanma yetkisiyle ilgili düzenlemeler de gözden geçirilecek. Sistem en kısa sürede devreye girecek.

KHK İLE DÜZENLEMEYE GİDİLMİŞTİ

OHAL kapsamında yayımlanan 680 sayılı KHK ile, özel güvenlik görevlilerine silah kullanma yetkisi tanınmıştı. Aynı KHK, özel güvenliklerin silahlarını görev alanları dışına çıkarmasını engelliyordu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr