İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Aslı Sönmezler getirildi. Duruşmaya Mustafa Süha Hızal ve Elvide Hızal'ı ise avukatları temsil etti.
Mahkeme, sanık Aslı Sönmezler'in avukatı tarafından önceki celse yapılan reddi hakim talebinin bir üst mahkeme tarafından reddildiğini açıkladı.

SAVCI MÜTALSINI AÇIKLADI

Duruşmada mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, anne babası ayrı olan sanık Aslı Sönmezler'in Amerika'da resim üzerine üniversite okuduğunu belirterek, Türkiye'ye dönerek 4 yıl boyunca Bodrum'da yaşadığını, takı tasarımı ve hediyelik eşya işe ile uğraştığını söyledi.

Sanığın, iki kez hastanede yatarak olmak üzere çeşitli zamanlarda psikolojik tedavi gördüğünü belirten savcı, annesi Belgin Hızal'ın isteği üzerine olaydan 2 ay önce İstanbul'a gelerek annesi ile birlikte yaşamaya başladığını ifade etti. Sanığın, Bodrum'dan getirdiği 4 kedisinden birinin kaybolduğunu, bu kedinin annesi tarafından öldürülüp dışarıya atıldığını düşündüğü, annesinin sağlıklı biri olmadığını, evli bir erkekle ilişkisi nedeniyle AIDS hastalığı bulunduğunu ve bu hastalığı kendisine de bulaştıracağından şüphelendiği, kendisini yeniden hastaneye yatırmaya çalıştığına ilişkin kaygılar taşıdığı, sanığın bu ve başka benzer sebeplerle sürekli annesi ile bir kavga halinde olduğunu vurguladı. 

Sanığın çeşitli aşamalarda verdiği ifadelerine de mütalaa da yer veren savcı, sanığın savunmasını ceza ehliyetinin olmadığı esasına ilişkin kurup sürdürdüğü için maktulden kaynaklanan haksız tahrik oluşturan davranışların ancak dikkatli bir gözle bakıldığında sanığın ifadelerinin satır aralarında yakalandığı, bu hususun dikkate alınmamasının hakkaniyetle bağdaşmayacağını ifade etti.

24 YIL HAPİS İSTEDİ

Savcı mütalaasında, psikolojik sorunları olan duruşmada sırasında elleri titrediği gözlenen bu bakımdan tahammül eşiği düşük olan sanığın, gece bağırması nedeniyle kavga ettiği, maktule annesinin bağırması yüzünden sabah da kavga etmesinin verdiği haksız tahrikin etkisi altında boğarak öldürdüğü ve eylemin haksız tahrikin etkisi altında nitelikli öldürme suçunu oluşturduğu belirterek 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Duruşma sonunda, sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, mütalaaya karşı beyanlarını sunmak için tarafların avukatlarına süre vererek duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, 26 Aralık 2015 tarihinde sanık Aslı Sönmezler annesini boğarak öldürdükten sonra 155'i arayarak polise teslim oldu. Olay yerine giden jandarma, Aslı Sönmezler'i kendilerini beklerken, 57 yaşındaik annesi Belgin Hızal'ı da mutfakta yüzüstü yerde yatar vaziyette buldu. Adli Tıp Kurumu'nca annenin boğma sonucu öldürüldüğü belirlendi. Tanık olarak dinlenen Belgin Hızal'ın teyzesi Cavide Y., Aslı Sönmezler'in ABD'de üniversite bitirdiğini, kendisinin akıl hastası olduğunu ve hastanede tedavi gördüğünü belirtti. Belgin Hızal'ın ablası tanık Elvide H. de kız kardeşiyle A.S'nin arasında çoğu zaman tartışmalar yaşandığını, tartışmaların nedenin kızının ruhsal rahatsızlığından kaynaklandığını ifade etti. Elvide H., sanığın kendisine verilen ilaçları kullanmadığını da anlattı. Cinayetten sonra İstanbul Adli Tıp Şube Müdürlüğü'ne sevk edilen sanığın "Bipolar affektif bozukluk (duygudurum bozukluğu)" rahatsızlığı bulunduğu belirtildi. Aynı şekilde sanığın avukatı da 5 profesörün imzaladığı 10 Şubat 2016 tarihli, müvekkilinin cezai ehliyeti olmadığına dair raporu savcılığa sundu. Psikiyatrist Prof.Dr. M.Özkan Pektaş'ın hazırladığı raporda sanığın "kronik psikotik bozukluk" denen hastalık bulunduğu belirtildi. İddianamede sanığın akıl hastalığının etkisiyle öz annesini boğarak öldürdüğünü ifade edilerek ceza verilmeyip tedavi altına alınması talebiyle hakkında dava açıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr