Alman Kültür Merkezi (Goethe-Institut İstanbul) tarafından, destekleyici “göç ve uyum programı” çerçevesinde ilk olarak Mardin’de açılan “Uçan Kütüphane”nin ikincisi dün Sultanbeyli’de etkinliklere başladı.

Alman Kültür Merkezi’nin Yuva Derneği ve Sultanbeyli Belediyesi işbirliğiyle uygulanan “Uçan Kütüphane” projesi; Suriyeli ve Türkiyeli çocuklara kitaplar, el işleri, sanat, sirk etkinlikleri, filmler, oyunlar, eğitim etkinlikleri taşıyor. Çocukların ve gençlerin bireysel becerilerini geliştirmeyi amaçlayan etkinlikler aynı zamanda farklı kültürlerden akranlarıyla güvenli bir diyalog ortamı için zemin oluşturmayı hedefliyor.

Sirk, film, el işleri...

Geçtiği mahallelerdeki çocuklar ve gençler için ortak bir buluşma noktası imkânı sunan Uçan Kütüphane, Federal Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından destekleniyor ve Mardin’de Her Yerde Sanat Derneği, İstanbul’da ise Yuva Derneği çalışanları ve uluslararası gönüllülerinin işbirliği ile gerçekleştiriliyor.

Kütüphane, çocuklar yaratıcı okuma etkinliklerine, el sanatları ve resim atölyelerine, özel yöntemlerle gerçekleştirilen Türkçe ve İngilizce dil derslerine katılıyor, jonglörlük ve akrobasi eğitimlerinde neşeli zaman geçiriyor ve kimi zaman bir palyaço rolüne bürünüp gülüyor, akranlarını güldürüyor.

Eğitim programı

* Canlı Kütüphane - Arapça ve Kürtçe yaratıcı okuma.

* Yaratıcı sınıflar - El sanatları, resim, tiyatro, görsel-işitsel projeksiyonlar

* Fiziksel etkinlikler - Sirk sınıfları, takım oyunları, masa oyunları.

* Her şehirde 120 çocuk ve genç eğitmenlerle haftada 4 gün öğretim.

* Performans başına en az 1.500 seyirci, her şehirde 2 büyük performans.

* Haftalık film gösterimleri.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr