7. İstanbul Finans Zirvesi "IFS'16" nın açılışı gerçekleştirildi. Zirvenin açılış programına Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yanısıra İstanbul Valisi Vasip Şahin katıldı.

Burada konuşan Vali Şahin, şunları söyledi:

"İstanbul içinde bulunduğumuz coğrafya itibariyle belki riskli bir alan görünse de aslında terörün globalleşmesi, bütün dünyayı tehdit ediyor olması İstanbul'u da diğer şehirlerden daha fazla riskli göstermiyor. Dünyanın herhangi bir metropolü ne kadar terör tehdidi ile karşı karşıyaysa İstanbul'da ancak o kadar terör tehdidi ile karşı karşıyadır. Bizim yakın coğrafyamızdaki huzursuzluklar bizi bu konuda biraz daha riskli gösterse de yaşanan olaylara baktığımızda algıda oluşan risk kadar yüksek bir riske sahip değiliz. Şehri yönetenler olarak bu riski en yüksek seviyede algılayarak tedbirlerimizi oranda alıyoruz. Gerek istihbarat, gerekse fiziki güvenlik tedbirleri konusunda bugün dünyada her halde en fazla gayret eden güvenlik teşkilatı İstanbul ve Türkiye'de görev yapıyor. Genel asayişte güvenlik konusunu ele aldığımızda; İstanbul'da 2015 yılında bir önceki yıla göre asayiş olaylarında yüzde 9 azalma görüldü. Genel metropol karşılaştırmalarında da İstanbul en güvenli kentler arasında."

Metrobüs şoförü yolcuyu bıçakladı

MALİYE BAKANI AĞBAL'DAN 'YATIRIM PAKETİ' AÇIKLAMASI

Zirvenin açılış programında Maliye Bakanı Naci Ağbal da konuşma yaptı. Ağbal, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımı konusuna dikkat çekerek, “Hepimiz hep beraber Fed'in faiz kararına odaklandık. 'Ne zaman faiz artıracak diye bir tartışmanın içerisinden çıkamıyoruz. 2015 yılının sonunda bir faiz artırım kararı geldi. Ama sonrasında özellikle Ocak- Mart aylarında global finansal piyasalarda yaşanan belirsizliklerin ardından gerçekten faiz artırımı konusu ciddi bir bulmacaya dönüşmüş durumda. Ancak son dönemde ABD'de ortaya çıkan veriler bir faiz artışına işaret ediyor. Global kırılganlıkların devam etmiş olması da bu faiz artışı meselesinin önünde ciddi bir konu" şeklinde konuştu.

YATIRIM PAKETİNİN BÜTÇEYE ETKİSİ

Ağbal konuşmasının ardında zirvede soruları yanıtladı. Bakan Ağbal, Diyarbakır'da Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı yatırım paketinin bütçeye etkisinin sorulması üzerine, “Bütün bu yapmış olduğumuz açıklamalarının her birisinin ilgili bütçelerinde karşılıkları var. Dolayısıyla orta vadeli program çalışmaları dahilinde Diyarbakır'da açıklanan programın bütçeye olan etkilerini de hesaplarımız dahilinde ortaya koyacağız. Ama ben Maliye Bakanı olarak, rakamları çalışan birisi olarak söylüyorum; bütçemizin üzerindeki etkisi yönetilebilir. Bizim burada herhangi bir şekilde bütçe dengelerimizi bozacak bir görünüm yok" diye konuştu.

2016 BÜYÜME ORANI

Bakan Ağbal, 2016 büyüme tahminin sorulması üzerine ise, “15 Temmuz darbe girişiminin olduğu, global kırılganlıkların devam ettiği bir süre. Hükümet olarak ikinci yarıda da büyümenin yukarı yönlü olması noktasında, tüketim ve yatırım tarafında önemli düzenlemelere imza atıyoruz. 2016 yılı için bizim büyüme hedefimiz yüzde 4.5. Ancak yıl içerisinde meydana gelen gelişmelere baktığımızda büyüme oranlarının bir miktar bunun altında kalacağını görüyoruz" şeklinde cevap verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr