IHS Markit'in İSO için hazırladığı PMI Endeksi Eylül’de eşik değer 50.0’nin altında kaydedildi. IHS Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI anketine ilişkin değerlendirmesinde, "İstanbul imalat sektörünün manşet PMI endeksi nötr düzey 50.0’ye daha da yaklaşarak, imalat sektöründeki bozulmanın üçüncü çeyreğin sonunda daha da hafiflediğine işaret etti. İhracatta gözlenen yatay seyrin de desteğiyle yeni siparişlerdeki düşüş son 3 ayın en düşük hızında gerçekleşti" dedi.


Markit'ten yapılan açıklamada, "Ancak endeks Temmuz’da ölçülen son dönemin en düşük değerine kıyasla yükselerek daralmanın genel anlamda hız kestiğine işaret etti. Yeni ihracat siparişlerindeki yataylaşan seyrin yeni iş hacmindeki düşüş hızını yavaşlatması bu iyileşmede etkili oldu" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

"Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50.0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir. PMI endeksi Eylül’de eşik değer 50.0’nin altında kaldı ancak 48.0 olarak ölçülen Temmuz’daki değerine kıyasla daha da yükselerek 48.9 seviyesinde gerçekleşti ve faaliyet koşullarındaki bozulmanın Haziran’dan beri gözlenen en hafif düzeyde yaşandığına işaret etti. Endeksin 2016 başından beri ortalaması 49.2 olarak gerçekleşti ve 2015'in bütünü için hesaplanan 48.4 ortalama değerinin üzerinde ölçüldü."

Açıklamaya göre, PMI endeksinde Eylül’de kaydedilen yükseliş; yeni siparişlerdeki daralmanın hız kesmesinden, tedarikçilerin teslim sürelerindeki uzamadan ve girdi stoklarındaki düşüşün yavaşlamasından kaynaklandı.

YENİ SİPARİŞLER SON 3 AYIN EN DÜŞÜĞÜNDE

Yeni siparişler Eylül’de son 3 ayın en düşük hızında azalırken yeni ihracat siparişleri bir önceki aya kıyasla pek bir değişim göstermedi. İmalat üretimindeki değişimleri takip eden üretim alt endeksi Eylül’de eşik değer 50’nin altında kaydedildi.
 Kaynak: Cumhuriyet.com.tr