İsrail’in 31 Mayıs 2010 yılında Mavi Marmara gemisine düzenlediği operasyonda hayatını kaybeden 9 aktivist için tazminat olarak 20 milyon dolar ödenmesine karar verilmişti. Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme anlaşması çerçevesinde Mavi Marmara olayında hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenecek 20 milyon doların bu hafta ailelere ödenmesi bekleniyor.

YILMAZLAR HOLDİNG YKB YILMAZ: TAZMİNATI TÜRK ŞİRKETİNE ÖDETTİRECEKLER

Tazminat kararının üzerine, İsrail’de iş yapan Türk şirketine ise eş zamanlı olarak İsrail Maliye Bakanlığı tarafından 40 milyon dolar ceza kesildi. 23 yıldır İsrail’de inşaat sektöründe faaliyet gösteren Yılmazlar Holding’in yönetim kurulu başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, Mavi Marmara tazminatının Türk şirketine ödettirileceğini öne sürdü. Yılmaz, İsrail devletinin şirketlerine kesilen 40 milyon dolar ödeme emrinin, hukuksuz olduğunu ve Mavi Marmara tazminatıyla eş zamanlı olarak şirketlerinden talep edildiğini açıkladı.

“Netanyahu hükümeti bu durumu derhal düzeltmemesi durumunda gelecek hafta içinde şirketimiz İsrail Devleti ve bu durum sebebiyle vermek isteyen İsrail Bakanlıklarını elimizde bulunan belgelerle ve İsrail Hükümetlerinin şirket lehine verdiği muafiyet kararları ile dava edilecek.” diyen Yılmaz, 2005 yılında şirketlerine tanınan muafiyetleri askıya alan İsrail hükümetinin geri adım atmasını istedi.

“Benim elimde talep edilen bu 40 milyon doların kanuni hiçbir temeli olmadığını gösteren 2005 tarihli İsrail Devlet kararı ve beyanı var. İsrail Hükümeti kendi kararına rağmen zoraki bir işlem tesis eden Maliye Bakanlığından gerekli izahatı almadığı sürece Türklere ödenecek Tazminatın üzerinde ortay çıkan bu lekeyi ve tarihi kara bulutu ortadan kaldıramayacaktır.” diyen Yılmaz aynı zamanda İsrail Savunma Bakanlığı’nın da süreçte dava edileceğini söyledi.Kaynak: Cumhuriyet.com.tr