Eğirdir'de yaşayan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, müze olarak korunması gereken tarihi okul binasının bahçesindeki ağaçların kesilmesine, “Okul yapmak için ağaç kesmek mazeret değildir. Siz hiç ağaç dikip karşılıksız büyüttünüz mü?” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Eğirdir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise eski okul binasının yıkılarak yerine 32 derslikli lise yapılacağı belirtilerek, ağaçların yeni yapılacak okul binasına engel oluşturduğu için kesildiği savunuldu.

İlerihaber'den Yusuf Yavuz'un haberine göre Eğirdir Gölü'nün kıyısında, Yazla Mahallesi'nde bulunan tarihi ortaokul binasının bahçesinde bulunan onlarca çam ağacı yeni okul binası yapılacağı gerekçesiyle kesildi. Aralarında akasya, çam ve sedir ağaçlarının da bulunduğu yüze yakın ağaca kıyılmasına ilçe halkından ise tepki yükseldi.

O AĞAÇLAR ARTIK YALNIZCA FOTOĞRAFLARDA KALACAK

Eğirdir'de yaşayan Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, ilçe halkının anılarıyla dolu tarihi okul binasının bahçesinde okul yapılacağı gerekçesiyle çok sayıda ağacın kesildiğini belirterek, “Müze olarak korunması gereken bir yer burası. Eğirdir'İn ilk büyük okulu. O ağaçlar şimdi yalnızca fotoğraflarda kalacak” dedi.

'O AĞAÇLARI NE ZORLUKLARLA YETİŞTİRDİK'

Okul yapmak için ağaç kesmenin mazeret olmadığının altını çizen Kesici, “Siz hiç ağaç dikip karşılıksız büyüttünüz mü? Kestiğiniz ağaçların her birinin sahibi vardı. O ağaçları ne zorluklarla diktik, yetiştirdik. O ağaçların sahiplerinden izin aldınız mı? Okulu bitiren, yeni gelene teslim ederdi ağaçları. Böyle bir gelenek, kültür ve eğitim vardı. Teşekkürler Şemi Aktopuk, Asım Atabay öğretmenlerimiz, Eğirdir Ortaokulunda okuyanlar” diye konuştu.

'AĞAÇ KESİP YERİNE BİNA YAPMAKLA KALKINMA OLMAZ'

Okul yapımı için bile olsa tarihin ve doğanın katledilmesinin kabul edilemez olduğunun altını çizen Kesici, “Biraz daha düşünülseydi, yapılmak istenen okul için hem aynı yerde hem de başka bir alanda, ağaçların katledilmeyeceği bir yer bulunabilirdi. Kalkınmak, ağaç kesip yerine bina yapmakla olmaz. Bütün bu değerleri korumakla, gelecek kuşaklara aktarmakla olur” dedi.

'OKUL BİNASINA ENGEL OLACAK AĞAÇLAR KESİLDİ'

İlçede tepkiyle karşılanan ağaç kıyımının ardından bir açıklama yapan Eğirdir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise ağaç kıyımını şu ifadelerle savundu:

“İlçemiz Yazla Mahallesi 17-14 pafta, 216 ada, 8 numaralı parselde bulunan ve önceki yıllarda Eğirdir Ortaokulu, daha sonra da Eğirdir İmam Hatip Lisesi olarak kullanılan eski okul binasının yıkılarak, yerine 32 derslikli lise binası yapılması 2014-2016 Devlet Yatırım Programına alınmış ve Isparta İl Özel İdaresince yapılan ihale sonucu ilgili firmaya yer teslimi yapılmıştır. Yer teslimi yapılmadan önce okul bahçesi içerisinde bulunan ve inşaat projesi gereği okul binasının oturumuna engel olacak ağaçların kesilmesi zorunlu olduğundan, sadece okul binasının oturumuna engel olacak ağaçlar, gerekli izinlerin alınması sonucu kestirilmiş olup, okul binasının oturumuna engel oluşturmayan ağaçlara dokunulmamıştır.

'AĞACA, ORMANA HASSASİYETİMİZ ÖNCELİKLİ'

Eski okul binası ve çevresindeki ağaçların görüntüleri incelendiğinde, söz konusu haberlerde bahsedildiği gibi topyekûn bir ağaç katliamı yapılmadığı görülecektir. Ağaca, ormana ve yeşil doğaya olan hassasiyetimizin, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız ve gençlerimizin eğitimine olan hassasiyetimiz kadar öncelikli olduğu bilinmelidir.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr