Kurtarma fonu bugün Bankia ve BMN’in birleşeceğini duyurdu ve her iki bankaya da gerekli hazırlıkların yapılması kararını tebliğ etti. Ancak iki bankanın birleşme sürecinin işleyebilmesi için kurtarma fonunun bu kararının her iki bankanın yönetim kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

Kurtarma fonunun ilgili kurulu tarafından iki bankanın birleşmesi için Uluslararası Finansal Analistler (AFI) şirketi tarafından piyasa koşulları ve her iki bankanın da projeksiyonları göz önüne alınarak yapılan analizlerin sonucuna göre iki bankanın ayrı ayrı özelleştirilmesi ile kıyaslandığında bu iki bankanın birleşmesinin 401 milyon euro daha fazla kar sağlaması bekleniyor. AFI’nin tavsiyesine göre devletin bu iki bankaya yaptığı yardımlarını yeniden devletin kasasına döndürmek ve bu yardımları en verimli şekilde kullanmanın en iyi yolu bu iki bankanın birleşmesinden geçiyor.

Kurtarma fonu 28 Eylül 2016'da iki bankanın birleşme olasılıklarının araştırmak için çalışmaların başladığını duyurmuştu.

Bütün dünyayı olduğu gibi İspanya’yı da derinden etkileyen 2008 ekonomik krizinin sonucu olarak ülkede bankacılık sektörü büyük zorluklar yaşadı. Krizin derinleşerek devam ettiği yıllarda her iki banka da devlet tarafından kurtarıldı. Banka Kurtarma Fonu, 2012'de Bankia'a 22.424 milyon euro yardımda bulundu. 2013'de ise BMN'den 1.645 milyon euroluk küçük bir hisse satın aldı.

Banka Yeniden Yapılandırma Fonu, 2008 ekonomik krizinin İspanya'da yarattığı sorunları çözmek üzere 2009 yılında kuruldu. DEvletin finans sektöründeki varlıklarını yönetmekten ve maksimum kar elde etmek için çeşitli alternatifler yaratmaktan sorumlu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr