16 yaşında iken işkenceli polis sorgularıyla tanışıp, cezaevinde yatan ve tahliye olduktan sonra PKK saflarına katılan, Hakkarili Serhat Tuğan işlemediği bir suçtan çeyrek yüzyıldır cezaevinde.

Hakkârili Tuğan ailesinin altı çocuğundan biri olan Serhat Tuğan, PKK üyesi olduğu için 1991 yılında bir üyesi Askeri Hakim olan Diyarbakır 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde (DGM) yargılanıp idam cezasına mahkûm edildi ama yaşı küçük olduğu için cezası müebbet hapse çevrildi.

25 yıldır cezaevinde tutulan Serhat Tuğan’ın ailesi, idam cezası verilip hak etmediği bir cezaya mahkûm edilen çocukları için adalet arayışını sürdürüyor.


Çeyrek asırdır başka birinin yerine cezaevinde tutulan Serhat Tuğan'ın avukat olan ablası Rojbin Tuğan, Serhat’ın PKK saflarına katılmadan önceki bir tarihte gerçekleşen ve iki korucunun ölümüyle sonuçlanan bir eyleme katıldığı öne sürülerek bu cezaya mahkûm edildiğine dikkat çekiyor.

DGM’nin kaldırılmasıyla dosyanın yeniden gözden geçirilmesi talebinde bulunduklarını anlatan Avukat Tuğan, AİHM’e gittiklerini ancak sonuç alamadıklarını anlattı ve ekledi: “2008 yılında Serhat'ın aynı kod adı taşıyan başka bir örgüt üyesi ile karıştırıldığına dair yeni delillere ulaşıldı. Adil yargılama yapılmadığı gerekçesi ile yeniden yargılama talebinde bulunduk. Ancak hem bu talebimiz ret edildi hem de buna yaptığımız itiraz reddedildi”

Geçen yıl, vicdanlara seslenmek için ‘24 yıl sonra da olsa, adalet için umudumuz var’ deyip, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden başlattıkları kampanya sonucunda Adalet Bakanlığı’nın dosyayla ilgilenmeye başladığını kaydeden Tuğan, 15 Nisan 2015 tarihinde Kanun Yararına Bozma talebiyle Adalet Bakanlığına başvuru yaptıklarını anlattı.

Avukat Tuğan, dosyadaki son gelişmeler ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Adalet Bakanlığı talebimizi yerinde gördü ve 29 Temmuz 2015 tarihinde Serhat’ın yeniden yargılanması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi de yaptığı incelemesinde yeniden yargılanma talebini kabul etti. Dosyayı yeniden yargılama üzere. Diyarbakır 5. Ağır Ceza mahkemesine gönderildi”

Serhat’ın infazının durdurulup, tutuksuz yargılanması talebinde bulunduklarını kaydeden Tuğan, mahkemenin taleplerini görüştüğünü ancak, yeniden yargılama ve infazın durdurulması yönündeki taleplerine ilişkin henüz bir karar verilmediğini söyledi.

‘Geç gelen adalet adalet değildir’ diyen Tuğan şunları söyledi:

“Serhat Tuğan davası olağanüstü bir dönemde görülmüş bir davadır. Bu dava ile 25 yıl sonrada olsa bir yüzleşme, hesaplaşma şansıdır. Geçen her dakika, saat ve gün ömründen çalınan Serhat Tugan hala dört duvar arasında ama bu süreç bu ülkede yaşayan her insanın, suskunların vicdanlarına ve hayatlarına da ağır bir sorumluluk ve yük bindirmektedir. 28 Şubat şimdi mahkemede yargılanıyor, inanıyorum ki Serhat gibi nice insanın hayatına mal olan DGM ve o dönemin intikam ve nefret hukukunun hükümranlığı da bu ülkede bir gün sorgulanıp, yargılanacak.”


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr