Independent gazetesine konuşan eski bir IŞİD militanı, IŞİD liderliğinin Türkiye’yi “yöneticileri İslam’a sırtını dönüp Amerikalılar ve Ruslarla ittifak kurmuş bir Müslüman ülke, düşmanların en kötüsü” olarak gördüğünü söyledi. Kuzey Suriye’de bulunduğu belirtilen Ebu Mutassim adlı militan, IŞİD’in Türkiye’ye savaş ilan ettiğini söyledi. Kim Sengupta imzalı haberde, cihatçıların Türkiye’den Suriye’ye militan ve silah göndermek için kullandığı sınır bölgelerinde IŞİD’in nasıl yuvalandığına da değinildi. “Esad rejiminden kaçan, ancak radikal İslamcılara da karşı çıkan Suriyeli aktivistler saldırıya uğradı, bazıları öldürüldü. Urfa’da cami imamları sürekli gençleri IŞİD’e ve Nusra’ya katılarak İslam’a hizmet etmeye çağırıyordu” denildi.

‘Urfa Suriye kadar tehlikeli’

IŞİD tarafından tehdit edildiği için İstanbul’a taşınmak zorunda kalan İdlibli aktivist Yasir Abdülhamid, “Urfa gibi yerler Suriye kadar tehlikeli hale geldi. IŞİD’in Türk yetkililerin haberi ya da müdahalesi olmadan nasıl o kadar rahat hareket ettiğini anlayamıyorduk. Bazı bağlantıları olduğunu duyduk tabii” diye konuştu.

Fisk: Tehlikeli yol

Independent’ın tecrübeli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, İstanbul saldırısına ilişkin yorumunda “Demokratik olarak seçilmiş bir diktatör komşusunun iç savaşında geçit rolü üstlenmek istiyorsa, kendi büyük şehirlerinde katliamlar dışında ne bekleyebilir” diye sordu.

Cockburn: Engel olamazlar

Gazetenin bir diğer muhabiri Patrick Cockburn ise Türk hükümetinin topraklarındaki IŞİD saldırılarına engel olamayacağını savundu. Cihatçı örgütün Türkiye’de sağlam köklerinin olduğunu, yerli veya ithal militanlarla saldırı düzenleyebileceğini belirten Cockburn, Türkiye’deki terörü Avrupa ve Ortadoğu’dan farklı kılanın saldırganların çeşitliliği olduğunu vurguladı.

‘Bizi de kaosa sürükler’

BBC Türkçe’nin haberine göre L’Unita gazetesine konuşan İtalya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mario Giro, saldırının “Erdoğan’ın cihatçılar ve Suriye konusundaki belirsiz politikasının ürünü mü olduğu” sorusuna şu yanıtı verdi: “Dürüst olalım, çok sayıda Batılı ülke de aynı şekilde belirsizlik gösterdi. İtalyan hükümetleri ise çözüm için çabalamak yönünde şeffaf ve belirsiz olmayan bir pozisyon aldı. Dışişleri Bakanı Angelino Alfano’nun da dediği gibi şimdi dayanışma ve hepimizi tehdit eden terörü kesin şekilde kınama vaktidir. Türkiye kaosa sürüklenirse bizi de sürükler.”

2. Elizabeth’ten başsağlığı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, saldırının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a başsağlığı mesajı gönderdi. Kraliçe Elizabeth mesajında, “İstanbul’daki feci saldırıya Prens Philip ile birlikte çok üzüldük” ifadelerini kullandı. 90 yaşındaki Kraliçe, sağlık sorunları nedeniyle Noel ve yeni yıl ayinlerine katılamamıştı.

Yeniden saldırmak için kaçıyorlar

Berlin’de Noel panayırına saldıran Anis Amri’nin ardından Reina saldırısını düzenleyen saldırganın da kendisini patlatmak ya da polisle çatışarak ölmek yerine olay yerinden kaçtığına dikkat çeken İngiliz Times gazetesi, IŞİD’in taktik değiştirmiş olabileceğini yazdı. Uzmanlara göre Musul operasyonu yüzünden sayıları oldukça azalan IŞİD militanları, tekrar saldırı düzenleyebilmek için olay yerinden canlı çıkmaya çalışıyor. Arkalarında kimlik bırakmaları da Emniyet’le istihbaratın nasıl iz sürdüğünü takip etmelerine yarıyor. Böylece başka militanların hedef ülkelere sızabilmeleri için bilgi toplanıyor.

 WSJ: Türkiye desteği hak ediyor

“Türkler cihatçılarla ön cephede savaşırken Batı’nın desteğini hak ediyor. Ne yazık ki Erdoğan, dostlarının ve terörle mücadele müttefiklerinin çoğu ile demokratik değerleri destekleyen herkesi dışlamakta kararlı görünüyor” yorumunda bulunan Wall Street Journal gazetesi, “Erdoğan’ın İslamcı ve otokratik eğilimlerinin Türkiye’nin zafiyetini artırdığını” belirtti. Binlerce polis ve askerin tasfiye edilmesinin Ankara’nın terörle mücadele kapasitesine zarar vermiş olabileceğini savunan gazete, “Erdoğan’ın her soruna cevabı kendi gücünü artırmak olmasaydı, Türkiye daha güvenli bir ülke olabilirdi” yorumunda bulundu.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr