Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Suriye’deki IŞİD kontrolünde bulunan bölgeye başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı yeni aşamaya geçerken çatışma alanında da yeni gelişmeler yaşanıyor. Bölgedeki güvenlik birimlerinden alınan bilgiye göre harekâtın başından bu yana IŞİD militanları Türk birliklerinin karşısına tüm gücüyle çıkmıyor. Türkiye sınırında ve kırsal alanda az sayıda silahlı unsur bırakan örgüt, önemli unsurlarını kendi sivilleriyle birlikte hızla El Bab’a götürüyor. Çatışma alanındaki köyler, harekât nedeniyle siviller tarafından boşaltılıyor.

Güvenlik birimleri, IŞİD’in sınır bölgesi ve kırsal alanda değil yoğunluğunu El Bab’ı savunmaya yönelttiği bilgisini veriyor. Harekâtın doğu ve batıdan kıskaç şekline dönüşmesiyle IŞİD’in Türkiye sınırının güneyinde kontrol ettiği alan iyice daralarak yaklaşık 10 kilometreye kadar düştü. Bu bölümün de kısa sürede ÖSO tarafından alınması bekleniyor. Fırat Kalkanı Harekâtı’nda ikinci cephenin Çobanbey bölgesinden açılmasının ikinci gününde çatışmalar Türk sınırı boyunca doğuya doğru yayıldı. İlk günde Çobanbey çevresini güvenlik altına alan Türk birliği desteğindeki ÖSO, ikinci gün doğuya yöneldi. ÖSO ilk gün en doğuda Ayaşe köyünü ele geçirdi. ÖSO birlikleri dün de Kilis’in Beylerbeyi Köyü’nün tam karşısında IŞİD ile youn çatışmaya girdi.

Sabah saatlerinden itibaren sınırın Türkiye tarafından da çatışma sesleri çok net olarak duyuldu. Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgiye göre Türkiye, piyade olarak alanda savaşan ÖSO militanlarına top atışlarıyla ve tanklarla destek veriyor. Türkiye-Suriye sınırında dünkü çatışmalara tanık olduk. Suriye topraklarına giren Türk tankları sabah saatlerinde farklı noktalardan karşı ateş açan IŞİD unsurlarını aralıksız vurmaya başladı. Sınırdaki karakol ve birliklere konuşlanan Fırtına toplarının zaman zaman devreye girdiği ve daha uzaktaki hedeflere atış yaptığı gözlendi. ÖSO militanlarının kullandığı kamyonetlere monte edilmiş 25 milimetrelik toplar, Doçka, Biksi ve Kaleşnikof silahlarının sesleri ise aralıksız sürdü.

KİLİS MENZİL DIŞINDA

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre Çobanbey bölgesinden Suriye topraklarına giren Türk birliği ilk olarak tamamı Türkmen olan kasabayı kontrol altına aldı. Kaynaklar, daha önce Türkmenlerin ele geçirdiği kasabada daha dikkatli ilerlediklerini, IŞİD’in tuzaklarına yönelik ihtiyatlı davranıldığını belirterek, “Geçen Türkmen tugayı burayı ele geçirdiğinde IŞİD’in tuzakları yüzünden büyük kayıp verdi. IŞİD kasaba içine açtığı tünellerden sızarak bombalı saldırı gerçekleştirmişti. Bu saldırıda 50 şehit verildi. Şimdi benzer bir sorunun yaşanmaması için daha dikkatli davranılıyor” bilgisini verdi.

Kaynaklar, Çobanbey’den giren birliklerin ilk hedefini ise “Kilis’i IŞİD roketlerinin menzili dışına çıkarmak” olduğunu, güneye inildikçe Kilis’e roket atılma riskinin azalacağına dikkat çekti. Kaynaklar, bu amaçla harekâtın ilk aşamasında Kilis’e roket atılan Çobanbey bölgesinde bir miktar güneye inildiğini, ardından doğuya yönelindiği bilgisini verdi.

SAVUNMA HATTI KURUYOR

Bölgedeki kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre IŞİD, harekâtın başlamasından bu yana Türk birliklerinin karşısına bütün gücüyle hiç çıkmadı. Bunun yerine önemli unsurlarını güneydeki El Bab ilçesine kaydırmaya başladı. Güvenlik kaynakları, örgütün bu tutumunun, kendilerince daha önemli olan El Bab’da güçlü bir savunma yapmak, öncesinde fazla kayıp vermek istememesinden kaynaklandığını dile getirdi. Kaynaklar, “IŞİD harekâtın hemen ardından bölgede bulunan kendi sivillerini El Bab’a taşıdı.

Militanlarının önemli bir bölümünü de bu ilçeye götürdü. Asıl orayı savunmaya hazırlanıyor” bilgisini verdi. Suriye tarafında akrabası olan ve eşi de Suriye vatandaşı olan bir çiftçi, çatışmalar sırasında akrabalarıyla yaptığı görüşmeyi aktarırken şu bilgileri verdi: “Sınırın Suriye tarafı da Türkmen. Benim eşim Suriye vatandaşı. Çatışmalar başlayınca telefon açtık kayınpederin nasıl olduğunu sorduk. Çatışma başlayınca herkes fıstık tarlalarına kaçmış, çatışmanın bitmesini bekliyor. Çatışmalar bittikten sonra herkes evine dönüyor.

IŞİD’liler yaralılarını bırakıp güneye yürüyerek çekiliyormuş. Yaralılarını tedavi etmeleri için köylüleri tehdit ediyorlarmış.” Sınıra yakın köylerde yaşayan köylülerin bir kısmının çatışmaların çıkmasının ardından daha güvenli olan Türkiye sınırındaki beton blokların hemen yakınında olduğu öğrenildi.

SINIR IŞİD’TEN TEMİZLENDİ

Öte yandan, Anadolu Ajansı dün akşam saatlerinde Özgür Suriye Ordusu’nun Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) desteğiyle Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in Türkiye sınırıyla fiziki temasanı ortadan kaldırdığını duyurdu. Harekatın Cerablus ayağında Türkiye sınırından güneye 24 kilometre derinliğe inen ÖSO, Fırat Nehri’nin batıya uzanan kolu Sucu Çayı’na ulaşmıştı. ÖSO, Cerablus’un batısında dün IŞİD’den Ganime ve Süveyda köylerini de alarak, Çobanbey yönünden gelenlerle aynı anda, terörislerin sınır hattında elinde kalan son köy olan Kadıköy’ü (El-Kadi) kurtardı. Böylece ÖSO güçleri, Çobanbey ve Cerablus arasındaki Suriye-Türkiye sınırında, IŞİD’den arındırılmış bir kuşak meydana getirdi.

YARALILAR KİLİS'E GETİRİLİYOR

Kilis’in güneyinde askeri harekat sürerken, sınırın Türkiye tarafında da yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekiyor. Kilis-Elbeyli arasında yoğun olarak jandarmanın aldığı önlemler dikkat çekiyor. Jandarma, polis ve askeri birlikler sürekli gazetecileri, bölgede çekim yapmamaları konusunda uyarıyor. Bölgede görülen yabancı plakalı araçlar anında durduruluyor ve kimlik sorgusundan geçiriliyor. Fırat Kalkanı Harekatı’nın ikinci aşamasında dün 15’e yakın ÖSO militanının yaralandığı öğrenildi. Elbeyli bölgesinde gözlenen bir yoğunluk da ambulanslara ilişkin. Bölgedeki ambulanslar sirenlerini çalmadan dolaşıyor ve Suriye tarafındaki çatışmalarda yaralananlar Kilis Devlet Hastanesi’ne götürülüyor. Kilis’e getirilen 6 yaralıdan birinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr