Kamudaki taşeron işçilerine kadro sözünü tutmayan hükümet, işçilere kadro vermek yerine taşeron şirketlere kaynak sağlayacak. Yönetmelik değişikliği ile taşeron şirketlere “fiyat farkı” kapsamında yeni ödemeler yapılmasına olanak sağlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile sosyal tarafların bir araya geldikleri Üçlü Danışma Kurulu’nun önceki günkü toplantısında sendika temsilcileri hükümetin taşeron işçilerine kadro sözünü gündeme getirdi. Kamudaki yaklaşık 750 bin taşeron işçisinin kadro beklediğine dikkat çekildi. Çalışma Bakanlığı temsilcileri ise Maliye Bakanlığı’nın taşeron işçilerle ilgili çalışmalarının sürdüğünü ancak henüz netleşen bir şey olmadığını dile getirdi. Taşeron işçileriyle ilgili bir yönetmelik değişikliği yapılacağı ifade edildi.

Değişiklik yapıldı

Maliye’nin hazırlayacağı değişiklik ile taşeron işçilere toplu sözleşmede kolaylık sağlanacağı belirtildi. Toplantıda gündeme getirilen yönetmelik değişikliği dün yapıldı. Mevcut uygulamada, taşeron firmalara, toplu sözleşme nedeniyle işçiliğe bağlı giderlerde meydana gelen artışlar devlet tarafından “fiyat farkı” olarak ödeniyor. Yani toplu sözleşme nedeniyle taşeron şirketlerin artan maliyetleri devlet tarafından karşılanıyor. Yönetmelik değişikliği ile devletin taşeron şirketlere yaptığı “fiyat farkı” ödemesinde kapsam biraz daha genişletildi. Buna göre taşeron şirketlere, “ihale sözleşmesinin bitimine bir yıldan az süre kaldığı gerekçesiyle kamu işveren sendikaları tarafından yürütülmeyen ve tüm maddeleri Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan toplu iş sözleşmeleri için de” fiyat farkı ödenecek. Bunun dışında taşeron şirketler tarafından yetkilendirme yapılmaması nedeniyle kamu işveren sendikaları tarafından 22 Ocak 2015 tarihinden 13 Ekim 2016’ya kadar reddedilen ve tüm maddeleri Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan veya bağlanacak toplu iş sözleşmeleri için de “fiyat farkı” verilecek.

Bu arada Üçlü Danışma Kurulu’nun önceki günkü toplantısında sendikalar çalışma yaşamındaki diğer sorunları da gündeme getirdi. Alınan bilgiye göre toplantıda DİSK Genel Başkanı Kani Beko, işyerlerini dolaştıklarını belirterek, işçilerin acil taleplerini anlattı. Taşeron işçilerinin kadro taleplerini dile getiren Beko, kıdem tazminatına da dokunulmamasını istedi. İşçilerin zorunlu bireysel emeklilik sistemini (BES) kabul etmediklerini belirten Beko, özel istihdam bürolarına “işçi kiralama” yetkisi verilmesine de karşı çıktı.

657 için çalıştay

Öte yandan hükümet 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nda değişiklik yapılması için de düğmeye bastı. Önümüzdeki günlerde “kamu personel reformu” adı altında çalıştaylar yapılacağı öğrenildi. Sendikalar buna karşı çıkıyor. l

     Kaynak: Cumhuriyet.com.tr