Dünya devi Nestle ile Tekgıdaİş Sendikası arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde sonuç çıkmaması üzerine işçiler, 21 Haziran’da greve başladı. Bursa Karacabey’deki fabrikada iş bırakan 900 işçi, şirketin bazı sosyal haklarda önerdiği kısmi iyileştirmeleri “Rüşvet değil, hakkımızı istiyoruz” diyerek reddetti.

Tekgıda-İş Mustafakemalpaşa Şubesi Başkanı Engin Öz, yönetime, işçilerin taleplerini karşılamadıkça görüşme çağrısını reddeceklerini belirterek, 6 saatlik değişimlerle fabrika girişinde nöbet tutan 900 işçinin kararlılığında bir kırılma olmadığını vurguladı.

Nestle çatısı altındaki Erikli Su işçileri de grev kararı aldı. Tekgıdaiş Sendikası’nın 1 Ocak’tan bu yana sürdürdüğü görüşmelerde anlaşma sağlanamayınca grev kararı alındığını belirten Tekgıdaİş Genel Sekreteri Mustafa Akyürek, “Nestle Gıda’dan talep ettiğimiz ücretleri, Nestle Su ve Erikli Su’dan da talep ettik. 12 Temmuz sabahı greve başlama kararı aldık. Birinci yıl için ortalama 7 yıllık, brüt bin 647 TL maaş alan bir işçi için seyyanen 555 TL, her kıdem yılı için 20 TL; ikinci yıl içinse enflasyon üzerine 5 puan zam istiyoruz” dedi.

Madenci hazırlanıyor

Zonguldak’ın Kilimli beldesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) en büyük işletmesi olan, 3 bin işçinin çalıştığı Karadon Müessesesi’nin özelleştirilmesine karşı Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) öncülügünde maden işçisi bugün yapmayı planladığı eylemi ise Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısından sonra ileri bir tarihe aldı. Zonguldak’ta maden işçileri hükümetin TTK özelleştirilmesinden vazgeçmemesi halinde bayram sonrasında madenlerde “ocağa geç girme-ocaktan çıkmama” eylemleri yapacak.

Güzelliğimiz gücümüzden

Kozmetik markası Avon’un Kocaeli Gebze’deki deposunda 19 Mayıs’ta işten atılan Depo, Antrepo, Gemi Yapımı ve Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikası (DGDSen) üyesi işçiler, depo önünde 39 gündür grevde. Avon’un Kağıthane Genel Merkez önünde de her cuma “Güzelliğimiz gücümüzden geliyor, gücümüz direnişten” pankartı açarak oturma eylemi yapan işçiler; sendikalarının tanınmasını, taşeronun gönderilmesini, tüm işçilerin kadrolu olmasını ve işten atılan 8 işçinin işe geri alınmasını istiyor. Ancak bugüne dek, görüşme taleplerine şirket yetkililerinden yanıt alamadılar. DGD-Sen Örgütlenme Uzmanı Pelin Daş, “Patronun hayatı, örgütleri varsa işçinin de sendikası olacak” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr