Diyarbakır'da, 22 Mayıs 2015 günü meydana gelen olayda; Havalimanı yeni terminal binası inşaatında şantiye şefi olarak görev yapan mühendis Serhat Aktürk, yüksekten düşerek hayatını kaybetti. Evli ve 2 çocuk babası olan Serhat Aktürk'ün cenazesi memleketi Kayseri'de toprağa verilirken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturma sonucunda havalimanı inşaatını yapan yüklenici firmanın iş güvenliği uzmanı Ç.Ö. (43) ile projenin şantiye şefi M.N. (41) hakkında, 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

İŞ GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMAMASINA YÜZDE 25 KUSUR VERİLDİ

İddianamede. Serhat Aktürk'ün diğer mühendislerle birlikte inşaat alanında inceleme yaptığı belirtilen iddianamede, bu sırada sökümü devam eden geçici ahşap kalasın yerinden oynaması sonucu Aktürk'ün yerden 15 metre yükseklikteki beton zemine düşerek hayatını kaybettiği kaydedildi. Ölümlü iş kazasında kusur tespiti için bilirkişi raporu aldırıldığını kaydeden savcı, rapora göre inşaat projesinde kurul başkan vekili olan şüpheli M.N.'nin, 2 blok arasında geçişi sağlayan çelik köprü sökümü esnasında iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını denetlemediği gerekçesiyle yüzde 25 kusurlu olduğunu kaydetti. Yüklenici firmanın iş güvenliği uzmanı Ç.Ö.'nün çelik köprü sökümü sırasında her iki geçiş kısmına da uyarı levhaları asmadığı ve güvenlik şeridi çekmediği gerekçesiyle yüzde 25 kusurlu olduğu kaydedilen raporda, hayatını kaybeden Serhat Aktürk'ün ise, imzaladığı taahhütnameye aykırı olarak sökümü yapılmakta olan çelik köprüden ustaların uyarılarına rağmen dikkatsizce geçmeye çalıştığından yüzde 50 kusurlu sayıldığı belirtildi.

İddianamede, ölüm olayında kusurları bulunduğu tespit edilen şüpheliler M.N. ve Ç.Ö.'nün cezalandırılmaları talep edildi. İddianame 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, yargılamanın önümüzdeki günlerde başlayacağı öğrenildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr