Temmuzda dünya güçleriyle varılan nükleer anlaşmayla uluslararası topluma açılan İran’da şubatta yapılan meclis seçimlerini de reformcuların kazanması aşırı muhafazakar kanatı harekete geçirdi. İran Devrim Muhafızları dün İsrail’i menziline alan iki balistik füze denemesi yaptı.

 

Yazı görülmüyor

Muhafızlara yakın Fars ve Tasnim haber ajansları, İran İslam Devrimi lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin “İsrail yeryüzünden silinmeli” sözlerinin füzelere İbranice olarak yazıldığını iddia etti. Ancak ne ajansların ne de yerel medyanın yayımladığı görüntülerde böyle bir yazı görülemedi. Füze “bombası” tam da ABD Başkanı Joe Biden‘ın İsrail’i ziyaret ettiği sırada patladı. ABD, İran’ı BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) şikayet etmekle tehdit etti.

Yürürlüğe girmiş bulunan nükleer anlaşmaya itirazlarını her fırsatta dile getirmelerinin ardından reformcuların seçim zaferini de “dış komploya” yoran İran Devrim Muhafızları, dün Kadir-H ve Kadir- F adlı iki balistik füzenin denemesini yaptı. Füzelerin doğudaki Elburz Dağları’ndan 1400 km uzaklıkta bulunan Umman Denizi sahilinde belirlenen hedeflere fırlatıldığı açıklandı. O bölgede ABD’nin 5. Filosu devriye geziyor. Devrim Muhafızlarının Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, İsrail’in füzelerin kapsama alanı altında olduğunu vurguladı. “Füzelerimizin 2000 km menzili, Siyonist rejim gibi uzaktaki düşmanlarımıza karşılık vermek içindir” diyen Hacızade, ABD’ye atıfla “Düşmanlarımız yaptırımları ne kadar çok artırırsa, Muhafızların tepkisi o kadar keskin olacaktır” diye ekledi.

 

ABD BM’ye gidebilir

Muhafızların Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami “Muazzam balistik füze stoklarımız her an ülkenin çeşitli yerlerinden hedefleri vurmak için emirleri bekliyor” diye konuştu.

İran’ın bu haftaki füze tatbikatı üzerine nükleer yaptırımlar kalksa da füze programıyla ilgili ocakta artırılan yaptırımlara yenilerini eklemekle tehdit eden ABD, çarşamba günü devamının gelmesi üzerine, BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan Tahran’ın nükleer anlaşmaya uyup uymadığıyla ilgili ayrıntılı rapor talep etti. ABD Dışişleri sözcüsü John Kirby “Denemeler teyit edilirse, konuyu BMGK gündemine getirmeye kararlıyız” dedi. İsrail ve Filistin Yönetimi’ni ziyaret eden Biden “İran’ın nükleer anlaşma dışındaki tüm konvansionel faaliyetleri anlaşmaya dahil değildir. Bu faaliyetleri saptadığımızda harekete geçeriz” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr