Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutukluluğuna ilişkin verilen hak ihlali kararının ardından, iktidara yakın medyada yayımlanan ve AYM Başkanı Zühtü Arslan ile mahkemenin bir üyesi arasında geçen görüşmelere dair haberleri yalanladı. AYM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Mahkememizin vicdanını ipotek altına almaya yönelik bu yayınları kınıyoruz” denilerek, yapılan haberlere tepki gösterildi.

İddia gerçek dışı

Mahkeme Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “28-29 Şubat 2016 tarihlerinde bazı basın ve yayın organlarında Mahkememiz Genel Kurulunun karara bağladığı bir bireysel başvuruyla ilgili olarak anılan başvurunun müzakereleri yapılırken Mahkememiz Başkanı ile bir Üyesi arasında görüşmenin ertelenmesi konusunda bir diyalog geçtiği iddia edilmiştir. Bu iddia tamamıyla gerçek dışıdır” denildi. Açıklamada ayrıca, “Mahkememizin vicdanını ipotek altına almaya yönelik bu yayınları kınıyoruz” ifadeleriyle AYM, ihlal kararının arkasında durduğunu bir kez daha duyurdu. AYM’nin yalanlamasına gerekçe olan haberlerde mahkeme başkanı Zühtü Arslan ile bir üye arasında “Hukuk skandalına itiraz edip, ‘Daha yargılama bile başlamadı. Kendimizi mahkeme yerine koyamayız. Erteleyelim’ diyen üyeye, AYM Başkanı Zühtü Arslan ‘Bugün bitirmeliyiz’ diye sert çıkmış” ifadeleri yer almıştı.

 

Anayasa Mahkemesi kaynakları:

GEREKÇEYİ BEKLEYİN

Anayasa Mahkemesi; Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutukluluğuna ilişkin verilen hak ihlali kararına “uymuyorum” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a kararıyla yanıt vermeyi tercih etti. Telefonla ulaşmaya çalıştığımız AYM Başkanı Zühtü Arslan ve bazı üyeler, konuşmak istemedi.

“Biz kararlarımızla konuşuruz” diyen Anayasa Mahkemesi kaynakları, Erdoğan’a yanıtın Can Dündar ve Erdem Gül’e ilişkin kararlarının gerekçelerinde örtülü olarak verileceğini söyledi. Kaynaklar, anayasanın 153. maddesindeki “Anayasa Mahkemesi’nin kararları kesindir. (...) Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazete’de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar” hükmüne vurgu yaptı.

Kaynaklar, ayrıca 25 Kasım 2015’te verilen ve 8 Ocak 2016’da gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi’nin bir kararından da herkesin ders çıkarması gerektiğini vurguladı.

138. madde

Erdoğan’ın sözlerine yorum yapmaktan kaçınan Yüksek Mahkeme kaynakları, buna karşılık AYM’nin bürokrasilerdeki görevden almalara ilişkin mahkemelerin verdiği iptal kararlarının uygulanmasını “kadronun boş olması” koşuluna bağlayan yasayı iptal eden kararına işaret etti. Kararda anayasanın 138. maddesindeki “Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez” hükmüne vurgu yapılarak, “İdarenin, yargı kararlarını uygulamaması durumunda, hukuk devleti ilkesinin varlığından söz edilemez” denilmişti.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr