EURO 2008’deki tarihi yarı final başarısından 8 yıl sonra büyük bir turnuvaya giden A Milli Takımımız, İngiltere’de özel olarak mercek altına alındı.

Ülkenin önemli medya kuruluşlarından Independent, ay-yıldızlılar üzerine bir değerlendirme yaptı. Analizde kadroda bulunan gurbetçi futbolcuların Türkiye için hayati anlamda önem taşıdığı ve son dönemde genç bir jenerasyon yakalandığı vurgulandı.

Türkiye’nin, Fransa’daki turnuvada başarılı olması hatta sürprize imza atma ihtimalinde gurbetçi yıldızların varlığının kritik olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin; Mesut Özil, İlkay Gündoğan ve Emre Can’ı Almanya’ya kaptırdıktan sonra çok ciddi adımlar attığı ve yetenekli isimleri Almanya’dan kadrosuna katarak bugünkü güçlü ekibi oluşturduğu belirtildi.

HAKAN ÇALHANOĞLU'NA DİKKAT

Derlemenin başlangıç ismi Bayer Leverkusen forması giyen Hakan Çalhanoğlu oldu. Çalhanoğlu’nun henüz 22 yaşında olduğu ve orta sahadaki yaratıcı rolünün etkisinden söz edildi. Fatih Terim’in takımı için Çalhanoğlu’nun golleri ve paslarının kritik olduğuna dikkat çekildi. İkinci isim olarak Nuri Şahin’in de geçmişte Jurgen Klopp’la tarih yazan Borussia Dortmund takımının bir parçası olduğu kaydedildi.

Bu sezon Bundesliga’da parlayan Yunus Mallı, Hollanda doğumlu ve Arsenal’den yetişen Oğuzhan Özyakup, Chelsea altyapısı gören Gökhan Töre, Almanya patentli Olcay Şahan, E.Frankfurt’ta yetişen Cenk Tosun ve Danimarka’dan çıkan sürpriz yıldız adayı Emre Mor ile Türkiye’nin oldukça heyecan verici bir takım olduğu aktarıldı.

ARDA, BURAK, MEHMET TOPAL FAKTÖRÜ

Independent’ın değerlendirmesinde, gurbetçilerin haricinde Türkiye’den yetişen önemli futbolcuların da kadroda olduğu vurgulandı. Gazetenin haberinde üç oyuncu öne çıkarıldı. Çin’e transfer olan Burak Yılmaz, Barcelona’da forma giyen kaptan Arda Turan ve bir dönem Valencia forması giyen Fenerbahçeli Mehmet Topal’ın gurbetçilerden oluşan jenerasyonu tamamladığı belirtildi.

YILDIZ ÇOK, ÜRETİM YOK

A Milli Takımımız üzerinden Türk futbolunun da analiz edildiği yazıda önemli bir tespitte bulunuldu. Süper Lig’de birçok dünya yıldızının top koşturduğu ancak diğer taraftan yerli futbolcu üretiminin bir hayli kısıtlı olduğu aktarıldı.

Türkiye’de geride kalan sezon Mario Gomez, Lukas Podolski, Luis Nani, Robin van Persie, Wesley Sneijder, Ricardo Quaresma ve Samuel Eto’o gibi yıldızların forma giydiği anımsatıldı. Haberde yer alan yorumda, yıldızların transferinin iyi olmasına rağmen 80 milyon nüfuslu ülkede tam anlamıyla futbol üretiminin olmaması eleştirildi. (Milliyet)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr