Kastamonu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, 6 bloktan oluşan cezaevi ile ilgili 'Depremsellik analizi' kapsamında 'Jeolojik-Jeoteknik Etüt Raporu' hazırladı. Cezaevinin bulunduğu alanda heyelan gibi muhtelif riskleri ve alınacak tedbirleri belirleyebilmek amacıyla inşaat mühendisleri Fatih Mehmet Deniz, Basın Çelik ile Proje ve Yapım Şube Müdür Vekili Dilek Sezer tarafından hazırlanan 3 sayfalık rapor İnebolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndirildi.

'GÖÇME DURUMUNDA OLDUĞU GÖZLEMLENMİŞTİR'

Raporda, idare binası, kazan dairesi, jandarma binası ve koğuşların bulunduğu binaların kolonlarından alınan karot sonuçlarına göre tüm binalardaki beton basınç değerlerinin, 2007 Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliğe göre çok düşük olduğu belirtildi. Ayrıca, kolon ve kirişlerde etriye sıklaştırması bölgesi teşkilinin bulunmadığı, etriyelerin nervürsüz donatı çeliğinden yapıldığı, binada yapılan deprem analiz raporuna göre 'can güvenliği ve hemen kullanım' performans seviyelerini sağlamadığı bildirildi. Raporda, "Binanın her iki performans seviyesinde de göçme durumunda olduğu gözlemlenmiştir" denildi.

'KOŞULLARIN ÇOK ALTINDA'

1991 yılında hizmete giren cezaeviyle ilgili raporun son bölümünde şöyle denildi:

"Modellenen binanın yapım yılı itibariyle günümüz mimari ve inşa koşullarını sağlamadığı, 2007 deprem yönetmeliğinde belirtilen koşulların çok çok altında olduğu ve binanın bu haliyle kullanılmasının sakıncalı olacağı kanaatine varılmıştır. Söz konusu binanın güçlendirme projelerinin olmadığından, yıkılıp yeniden yapılmasının maliyeti açısından avantaj olup olmayacağı tespit edilememiştir. Ayrıca rapor sonucunda belirtilen yapıların yıkılmasının daha uygun olacağı kanaatinin bakanlığımız teknik personellerince değerlendirilmesi kanaatine varılmıştır."

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr