İtalya’yı Batı âleminde eşcinsel birliktelikleri hukuken tanımayan tek ülke olma konumundan çıkaran yasanın mecliste kabul edilmesi, Başbakan Matteo Renzi ile dindar-muhafazakâr kesimi karşı karşıya getirdi. Renzi tepkilere “İncil’in değil, anayasanın üzerine yemin ettim” karşılığını verdi.

Kilise karşı çıkıyor

1.3 milyar inananı bulunan Katolik Kilisesi’nin yönetim merkezi Vatikan’ı barındıran İtalya, eşcinsellerin medeni birlikteliklerinin çarşamba günü mecliste kabul edilmesinin ardından ikiye bölündü. İktidarın büyük ortağı Demokrat Parti (PD) bayram havasına girerken, LGBTİ örgütleri yıllardır bekledikleri yasayı özellikle aile hukukunda eşitlik içermediği için “yetersiz” buldu. Katolik Kilisesi ve örgütleri, sağcı ve muhafazakâr partiler ise yasaya isyan edip cumhurbaşkanına onaylamaması çağrısı yaptı, aksi takdirde referanduma götürmekle tehdit etti.

‘Yasa doğru’

İtalyan Episkoposlar Konferansı (CEI) Genel Sekreteri Nunzio Galantino yasanın güvenoyu almasını “herkes için bir yenilgi” diye nitelerken, CEI’nin gazetesi Avvenire “Yanlış bir yasa” manşetini attı. Başbakan Renzi ise yasanın kabulünü “herkes için bir bayram” diye niteledi. Önceki akşam devlet kanalı RAI 1’de bir programa katılan Renzi “Katolik dünyasının ve hiyerarşinin yasa hakkındaki olumsuz tavrı açıkçası beklenen bir şeydi. Ancak bir yasa doğruysa, bunu bazılarının muhalefetine rağmen hayata geçirmelisiniz” dedi.

Laik siyaset vurgusu

Sosyal Demokrat lider “Ben de bir Katoliğim, ama laik siyaset yapıyorum. İncil’in değil, anayasanın üzerine yemin ettim” diye konuştu. İtalya tarihinin en genç başbakanı olan 41 yaşındaki Renzi, “Bu yasaya karşı olanlara kesinlikle saygı duyuyorum, bu tür polemiklerin olacağını da biliyordum, bedelini seçimlerde ödemeyi göze aldım” mesajını verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr