İsviçre merkezli uluslararası ilaç devi Novartis'in ticari avantaj sağlamak için Türkiye'de Alp A. isimli danışmanlık şirketini aracı kullanarak, rüşvet dağıttı ve 85 milyon dolarlık kazanç elde etti.

Reuters tarafından yayımlanan haber, 'içeriden bir yetkiliye' dayandırılıyor. 17 Şubat tarihli 'ihbar' e-postasına göre, Türkiye'de dağıtılan rüşvet, rekabet avantajı ve yeni iş alanları kazanmak için verildi.

İhbarcının 5 bin kelime uzunluğundaki e-postayı gönderdiği kişiler arasında Novartis CEO'su Joe Jimenez ve şirketin denetim ve düzenlemelere uyum kurulu başkanı Srikant Datar yer alıyor.

İddiaya göre, Novartis, Alp A. Danışmanlık şirketine 290 bin dolar artı 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin masrafları içeren bir ödeme bir yaptı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) başlattığı soruşturmanın ardından Novartis ile müşavirlik şirketi arasındaki ilişki son buldu.

NOVARTIS'TEN AÇIKLAMA GELDİ

Novartis yaptığı açıklamada en yüksek iş ahlakı kurallarına bağlılığının altını çizdi ve Alp A'nın geçmişte şirkete danışmanlık yaptığını ancak artık iş ilişkisi olmadığını belirtti.

Novartis, Alp A.'nın Türk sağlık yetkililerine parasal ödemelerde bulunduğu ve Novartis Türkiye'nin yazdıkları reçetelerde şirketin ilaçlarına yüksek oranda yer veren doktorların akrabalarını işe aldığı iddialarını araştırdığını da belirtti.

Şirket sözcüsü Eric Althoff, "Uygunsuz davranış iddialarını son derece ciddi ele alıyor ve tüm iddiaları etraflıca araştırıyoruz. İddiayı ortaya koyan kişi bunu kamuyla paylaşmış olsa da politikalarımız çerçevesinde bu tür araştırmalar hakkında açıklama yapmıyoruz" dedi.

SGK ve Alp A. Danışmanlık habere ilişkin henüz bir yorum yapmış değil.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr