Musul’un IŞİD’den kurtarılması için başlatılan operasyonda Irak Ordusu 2 günde 20 yerleşim biriminin IŞİD’den kurtarıldığı açıkladı. Peşmergelerin bulunduğu Hazır cehpesinde top atışları ve patlayıcı temizliği yapılırken Irak Ordusu Bartella va Hamam Ali ilçelerini kurtararak kent merkezine 10 kilometre kadar yaklaştı.

Uluslararası koalisyonun destek verdiği Musul operasyonunun 2. gününde Irak ordusu dün sabah erken saatlerde Nemrud kasabasına bağlı köylere doğru harekete geçti. Abbas Receb köyüne giren ordu birlikleri ile IŞİD’liler arasında sokak çatışmaları yaşandı. Operasyona koalisyon güçlerinin de havadan destek verdiği ifade edildi. Köyde birçok tünel kazan, patlayıcı tuzaklayan IŞİD militanlarının, köyü tamamen boşalttığı belirtildi. Irak ordusu köyde kontrolü sağladıktan sonra Hıdır İlyas köyü ile Selame bölgesi bölgesinden Musul’a yaklaşacağı ifade edildi. Musul’a 22 kilometre mesafedeti Güver kasabasına bağlı köylerde Irak Ordusu ile IŞİD’liler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Öğleden sonra Irak ordusunun Bartella va Hamam Ali ilçelerini IŞİD’ten kurtardığı ve Musul kent merkezine 10 kilometre kadar yaklaştığı belirtildi. Musul’un güney ve doğusunda 2 gündür operasyon kapsamında 20 yerleşim biriminin IŞİD’den temizlendiği belirtildi. İŞİD’in bomba yüklü araçlarla 14 saldırı girişimide bulunduğu, ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının hem bomba yüklü araçları hem kent çevresindeki mevzileri bombaladığı ifade edildi.

Irak Ordusu, şiddetli çatışmaların yaşandığı Musul’un Nemrud kasabasında IŞİD’in bir roket imalathanesini ele geçirdi. İmalathane olarak kullanılan evde, çeşitli roketler, TNT patlayıcı, barut ve roketlerin fırlatılmasında kullanılan malzemeler ele geçirildi.

Peşmerge cephesi sakin

Musul operasyonuna 4 bin Peşmerge ile destek veren Irak Kürt Bölgesel Yönetimi güçlerinin bulunduğu Hazır cephesin ise daha sakin. Peşmergenin 8 köyde kontrolü sağlaması ve 200 kilometrekare alanı IŞİD’den temizlemesinin ardından Hazır cephesinden IŞİD’in kontrolünde olan Hamdaniye bölgesindeki IŞİD hedeflerine aralıklarla top atışları yapılırken, IŞİD’den alınan köylerde patlayıcı temizliği yapıldı. Bazderkan yol ayrımı mevkiinde, Irak Ordusu ile peşmergelerin birlikte hareket ettikleri görüldü.

Yol üzerinde konvoy halinde operasyona destek için bekleyen Irak Ordusu’na ait araçlar üzerinde, Irak ulusal bayrağının yanında, Şiiliği temsil eden flama ve semboller de kullanıldı. Cumhuriyet’e konuşan Irak askerleri, aralarında çok sayıda Şii ve Kürt olduğunu bir kısmının da Sünni askerlerden oluştuğunu kaydetti. Irak Ordusu askerlerinin Necef, Kerbela, Bağdat, gibi illerinden Şiilerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden geldikleri de gözlendi. Askerlerden Şabak Kürtlerinden olan ve Musul çevresindeki köylerden olduğunu söyleyen Ali Abdullah, iki güne kadar Musul içerisinde operasyona başlayabileceklerini anlattı. IŞİD’in tüm Irak halkına zarar verdiğini dile getiren Abdullah, Musul’un kurtarılmasıyla akrabalarının evlerine dönebileceğini kaydetti. Şii olduğunu ifade eden Abi Bağdadi adındaki asker ise IŞİD sayesinde tüm Iraklıların artık tek bir ulus gibi düşündüklerini, tüm ülkenin tek hedefinin şu anda Musul’u kurtarmak olduğunu anlattı.

           Kaynak: Cumhuriyet.com.tr