Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başkentte El Kaide terör örgütü üyeliğinden 26 kişi hakkında açtığı davanın iddianamesinden İnsani Yardım Vakfı’na (İHH) yönelik çarpıcı telefon konuşması çıktı. Halen IŞİD saflarında çatışan ve örgüte eleman ve malzeme götürülmesi işini yöneten Oğuzhan Gözlemecioğlu adlı firari şüpheli, 23 Eylül 2013’te Yusuf isimli bir şüpheli ile Suriye’ye gönderilecek yardım malzemelerini konuştu. Gözlemecioğlu, “1 tır veya 3 büyük kamyonluk yardım malzemesinin geçişi için yolu hazırlayabilirim, gerekirse İHH yardımı ile malzemeleri geçirebilirim” dedi. İddianameye göre Gözlemecioğlu, TCDD Tren Garı’nın altında bulunan dükkânlardan askeri malzeme satın aldı ve 4 kişi ile birlikte aynı akşam Suriye’ye geçti. Tüm bu süreci fiziki takiple izleyen polisin neden şüphelileri suçüstü yaparak yakalamadığı ise soru işareti yarattı.

Davanın şüphelileri, soruşturma başlangıcında Suriye’de El Kaide safları altında savaşırken sonraki süreçte birçoğu IŞİD’e katıldı. Bu durum iddianamede de vurgulandı. İddianamede, şüphelilerin Türkiye’yi Dar’ül Harp (Savaş Diyarı) olarak gördükleri ve Demokratik Cumhuriyet düzenini “Tağuti Düzen” (Şeytani Sistem) olarak niteledikleri ifade edildi.

Görüşmeler iddianamede

İddianamede, şüphelilerin “para ve yardım toplama faaliyetleri” başlığı altında ilginç telefon konuşmaları yer aldı. Buna göre Gözlemecioğlu’nun, 23 Eylül 2013’te bir görüşmesi şöyle anlatıldı: “Oğuzhan Gözlemecioğlu, Ali Toprak’a Rusya’dan Kazakistanlı bir şahsın 1500 dolar göndermek istediğini, nasıl gönderebileceğini sorduğu, Ali Toprak ise yeğeni olan Burhan Toprak isimli şahsın hesap numarasını verip bu hesaba para yatırabileceğini belirtmiştir.”

İddianameye göre, terörle mücadele polisleri soruşturma sürecinde şüphelileri adım adım fiziki takiple izledi. Bu kapsamda Oğuzhan Gözlemecioğlu, 20 Ekim 2012 tarihinde aynı soruşturma kapsamında takip edilen Osman Çolakoğlu ile Hacı Bayram Veli Camii’nde buluştu. İki şüpheli daha sonra TCDD Garı’nın altında bulunan ve askeri malzemeler satan dükkânlardan askeri malzeme aldı. Savcı, iddianamede bu durumu “aldıkları malzemeleri ise Suriye’de El Kaide terör örgütü ile bağlantılı kamplarda kullanacakları değerlendirilmektedir” şeklinde yorumladı. İddianamede, “Şüpheli Oğuzhan Gözlemecioğlu isimli şahıs yanında bulunan ve Tekfirci samanpazarı grubunda faaliyet yürüten (4) şahıs ile birlikte aynı akşam Suriye ülkesine geçtiği tespit edilmiştir” denmesine karşın şüphelilerin neden suç üstü yakalanmadığı soru işareti yarattı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr