Rapora göre müfredatta yapılan değişiklikler, AKP’nin 16 yıllık iktidarında yaratmak istediği neslin özeti niteliğinde. Derslere göre müfredattaki eksik ve yanlışlar şöyle:

Hayat Bilgisi

-Hayat Bilgisi kazanımları arasında “Görsel ve işitsel materyallerle Atatürk’ün sadece doğum yeri, anne ve babasının adı, ölüm yeri ve Anıtkabir üzerinde durulur” yer almaktadır.

-“Atatürk’ün arkadaşlarıyla işbirliği içerisinde çalışması; başkalarının görüşlerine değer vermesi; kararlılık, akıl yürütme, inandırıcılık ve insan sevgisi özellikleri üzerinde durulur” ifadesine yer verilmiştir. Sadece ifadesinin kullanılması ile Atatürk’le ilgili konular sınırlandırılmıştır. 

-Önceki müfredatta yer alan Atatürk’ün vatan ve millet sevgisine değinilmemiştir.

-Önceden Hayat Bilgisi dersinde yer alan Atatürk’le ilgili İnkılap tarihi dersi ile eşleştirilecek birçok kazanım müfredattan çıkarılmıştır.

-Yeni müfredatta Atatürk’ün sadece doğum yeri, anne ve babasının adı, ölüm yeri ve Anıtkabir, Atatürk’ün çocukluğu, başarılı bir öğrenci olması, ailesine değer vermesi ve çocukluk anıları, arkadaşlarıyla işbirliği içerisinde çalışması; başkalarının görüşlerine değer vermesi; kararlılık, akıl yürütme, inandırıcılık ve insan sevgisi özellikleri üzerinde çalışma yapılacağı vurgulanmıştır.

İnsan Hakları ve Yurttaşlık Bilgisi (4. sınıf)

-Dünya alan yazınında “Hukuk İlintili Eğitim” kavramıyla nitelendirilen İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Dersi Öğretim Programı disiplin alanının öğretim programında “hukuk” kavramı yalnızca 4 kez geçmekte, programın genel amaçlarında “hukuk” sözcüğü anılmamaktadır.

-Ders programında değerlerin “örtük” olarak kazandırılacağı belirtilmiş ve değerler 5 madde halinde sıralanmıştır. Oysa “örtük” kavramı öğretim programında yazılmamış, hedeflenmemiş anlamına gelmektedir. Resmi programda “örtük” hedefler olmaz. Program geliştirme dersi alan bir öğretmen resmi programda bu kavramın kullanılmayacağını bilir.

-29 ifade, kazanım olarak belirtilmiştir. “Kazanım” terimi eğitim süreci sonunda öğrencinin sahip olması hedeflenen özelliklerin ifadesidir. 29 kazanımın bireyde oluşturacağı özellikler, hedefler hiyerarşisinde ilk düzeyler olan “hatırlama” ve “kavrama” düzeyindedir. Alt düzey bilgilerle oyaladığınız çocuklar okuduklarını nasıl anlayacak, ülkede meydana gelen insan hakları ihlallerini nasıl fark edecek ve çözüm önerileri geliştirecek?

Biyoloji (ortaöğretim)

-Canlılarda oluşan çevre ve genetikler faktörler sonucu oluşan değişim sonucu evrim konusu oluşur ve evrim konusu bir bilimsel çalışma ürünüdür. Öğrenciler daha ilk üniteden bilimsel çalışma yöntemini ve teori kavramını öğrenmiştir. Evrim de bir teoridir. Evrim teorisi ile ilgili Google Scholar isimli akademik makale arama motoru içerisinde evrimsel biyoloji ile ilgili 3 milyon 580 bin makale, kitap, tez bulunmaktadır. Öğrencilerimiz bu kadar bilgiden bihaber olarak eğitim hayatlarını tamamlayacak ve dünya biliminin gerisinde kalacaklardır.

-10. sınıf kalıtım konusunda mutasyonun tanımına yer verilmekle birlikte, öğrencinin kolayca kavramasını sağlayan mutasyon çeşitleri müfredattan çıkarılmıştır. Oysa öğrenciler bu çeşitleri görerek kromozomlardaki değişimler konusunda fikir yürütebileceklerdi.

Hz. Muhammed’in Hayatı (5-12. sınıf)

-Yeni taslakta amaçlar eskisine oranla daha spesifiktir. Kullanılan dil daha ideolojik ve ümmetçi bir içeriktedir. Ayrıca dersin kapsamı genişletilmiş ve sahabe kavramı da dahil edilmiştir. Oysa sahabe konusu dersin adı düşünüldüğünde kapsam dışı olmalıydı. Yine sahabe kavramı işlenirken; “Sahabenin Örnekliği” gibi bir konunun da programa alındığını görüyoruz. Hangi sahabenin örnekliğinden bahsediyorsunuz? Birbiriyle savaşan, birbirini katleden, hatta birbirini ateşe veren sahabelerden hangisini örnek alacağız?

-İslam inanç ve kültüründe sahabe kavramı ihtilaflı bir kavramdır. Yeni taslakta Emevi referanslı Sünni anlayışın sahabe görüşü esas alınmaktadır. Ancak sahabe kavramı adı altında tarih dışı bir sahabe düşünce ve inancı inşa edilmeye çalışılmaktadır. Söz gelimi; sahabe kavramı adı altında Muaviye de öğrencilere sevdirilmeye mi çalışılacak?

- “Peygamberimiz ve Sahabileri” başlıklı 5. ünitede kazanımlara ilişkin açıklamalar bölümünde “aşere – i mübeşşere” kavramına öncelik verilmesi istenmektedir. Oysa bu kavram, tamamen uydurma bir kavramdır. Hiçbir ciddi muhaddis / hadis bilgini bu kavrama ilişkin hadisleri sahih / doğru kabul etmez. Aşere – i mübeşşere, peygamber tarafından cennetle müjdelenen on sahabi demektir. Bu yöndeki hadisler sonradan uydurulmuştur.

-Değerler başlığı altında “cihat” kavramı da bulunmaktadır. Bakanlık cihadı bir değer olarak niteliyor. Fakat cihat özellikle son dönemde pek çok tartışmanın odağında yer alan bir kavram. IŞİD de, Nusra da cihat ettiğini iddia ediyor.

Felsefe

-Felsefenin ne olduğunu verebilmek için kesinlikle olması gereken felsefe giriş ünitesi ve konuları taslakta yer almamaktadır.

-Bilgi felsefesi ve bilgi kuramının temel problemleri felsefe kültürünün vaz geçilmez parçaları iken programda yer bulamamıştır. Rasyonalizm, empirizm, kritisizm, analitik felsefe, pozitivizm, entüisyonizm, pragmatizm ve fenomeneloji gibi kuramın temel anlayışlarının programda yer bulamadığı görülmektedir.

-Bilim felsefesi programdan çıkarılarak bilimin tarih içindeki gelişimi ve bu gelişimin insanın duyuşunu, düşünüşünü nasıl değiştirdiğinin programda yer bulamadığı görülmektedir.

-Ahlak felsefesiyle ahlakın temel problemlerinin neler olduğu, ahlakı temellendiren farklı bakış açılarının neler olduğu ve geçmişten günümüze ahlakın nelerin üzerinden nasıl şekillendiğinin de programdan çıkarıldığı görülmektedir.

-Liberalizm, sosyalizm, faşizm ve sosyal hukuk devleti gibi değişik yönetim biçimlerinin neler olduğu müfredattan çıkarılmış, sadece liberalizm sınırlı bir şekilde programda yer bulabilmiştir.

Kuçuradi: Bu taslakla amaç gerçekleşmez

Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı ve Maltepe Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. İonna Kuçuradi, yeni müfredattaki felsefe eğitimi taslak programıyla ilgili şunları söyledi: “Yeni program taslağı, felsefe eğitiminde bir yaklaşım değişikliğini gösteriyor. Daha önceki programlar – bir-ikisi dışında– problem merkezliydi. Felsefenin çeşitli alanlarının problemleri merkeze alınıyor ve 26 yüzyıl boyunca ana filozofların o konuda söylediklerinin bağlanması bekleniyordu.

Bu programda ise kronolojik olarak felsefe tarihinin öğretilmesi öngörülüyor. Bu anlayışla yapılan felsefe öğretimi kolayca –veya çoğu zaman–ezbere dönüşüyor. Böylece felsefe dersi çocukların eğitimine yapması beklenen katkıyı –yani amacını– gerçekleştiremez hale geliyor. Ayrıca bu program taslağında dikkati çeken noktalardan biri de şu: Tanıtımında “değerler eğitimi”nden söz ediliyor, ama taslakta bu eğitimi sağlayacak bir şey görünmüyor. Değerler eğitimi son derece önemlidir, ama bu programla böyle bir eğitimin yapılabileceği çok şüpheli.’’

‘Atatürk’süz müfredat olmaz ’

İstanbul Barosu Kadın Komisyonu , Atatürkçü Düşünce Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği İstanbul Şubeleri, Türkiye Gençlik Birliği, Türkiye Liseliler Birliği, Eğitim İş İstanbul 3 ve 4 No’lu Şube temsilcileri, İstanbul Barosu Kültür Merkezinde “Türksüz-Atatürk’süz müfredata karşı” basın açıklaması yaptılar. Açıklamada şöyle denildi: “Türk’ün ve Atatürk’ün olmadığı Türk milletinden bahsedilmediği, ulus bilincinin yok sayıldığı, bunun yerinde tarikat ve cemaatlerin öne çıktığı, Biyoloji ders programlarından evrim teorisinin ve Darwin’in çıkarıldığı, eski programda yer alan ders kitapları hazırlanırken (Atatürk İlke ve İnkılaplarına aykırı ifadelere yer verilmemelidir) ilkesinin yer almadığı... Medeni Kanun’un Türk aile yapısı ve kadının toplumdaki yerinde meydana getirdiği değişimin tartışılması sağlanır ifadesiyle kadının toplumda Cumhuriyet devrimiyle kazandığı bütün haklar sorgulandığı bu program TBMM’de görüşülmekte olan Türk’süz ve Atatürk’süz anayasa girişiminin eğitimde yapılmak istenen altyapısıdır. Bu yönüyle bu program önerisi 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na aykırıdır. Cumhuriyet eğitimini ve Cumhuriyet kurumlarını ortadan kaldırma girişimidir. Buna karşı bütün gücümüzle mücadele edeceğimizi, buradan haykırıyoruz.’’

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr