Esenyurt  İşletmesi Sayaç Okuma işçisi olan ve aynı zamanda DİSK Enerji-Sen Genel İşçi Sağlığı İş Güvenliği Sekreteri görevini yürüten Tarık Yüce ve 3 İSKİ işçisi OHAL/KHK kapsamında 7 Eylül’de işten çıkartılmıştı. Enerji-Sen üyeleri ile DİSK'e bağlı sendikalarıdan bazı temsilcilerin de yer aldığı bir grup, Tarık Yüce ve 3 işçinin çıkarılmasını protesto etti.  Eyleme Tarık Yüce de katıldı.

İŞÇİ YÜCE: RETWEET YÜZÜNDEN İŞTEN ÇIKARILDIM
İşçilerin göreve iade edilmesinin talep edildiği eylemde “Can güvenliği istemek suç değildir, Tarık Yüce işe geri alınsın” yazılı pankart açıldı. Yüce, yapılan basın açıklamasında “FETÖ'yle mücadele diye başlatılan süreç bugün bir cadı avına dönmüş durumdadır. FETÖ/Cemaat ile alakası olmayan, olamayacak binlerce insan mağdur edilmiştir halen de edilmektedir” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada bir tweet'i   retwettlediği için işten çıkartıldığını söyleyen Yüce, “Sosyal medyada yaptığım paylaşımı gerekçe gösterip FETÖ soruşturması sonucunda beni işten çıkardılar. Paylaşımlarımdan bir tanesi, İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Meclisi’nin sosyal medyada paylaştığı ‘AKP’li yıllarda 17 bin işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti’ tweetini  paylaşmam oldu” dedi. Sendikada işçi sağlığı ve iş güvenliği sekreterliği görevi yürüttüğünü vurgulayan Yüce, işe iade davası açacağını ifade etti.

"BİR DİSKLİ'Yİ 'DARBECİ' DİYE SUÇLAMAK KİMSENİN HARCI DEĞİL"
Eyleme DİSK’e bağlı sendikaların üyeleri ile CHP’nin İBB Meclis üyeleri de destek verdi. Eylemde konuşan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu “DİSK'e bağlı sendikalar darbeler ve her türlü dikta girişimine karşı her zaman dimdik ayakta olmuştur. Darbelerin her türlüsüne karşı, her türlü bedeli ödeyerek karşı durmasını bilmiştir. Bir DİSK’liyi ‘darbeye destek olmak, darbeci olmak veya darbeci örgütlerle ilişkilendirerek’ işten çıkartmak, suçlamak hiç kimsenin harcı değildir. Bu bir DİSK’li açısından asla kabul edilecek bir durum değildir” dedi.

CHP SORU ÖNERGESİ VERDİ
Eyleme katılan CHP İBB Grup sözcüsü Tonguç Çoban ise “Bize kulak vermiyorsanız oraya kulak verin, bu yanlıştan dönün. Darbecileri temizleyin, arkanızdayız. Ama bunu fırsat bilerek, asla bununla bir ilgisi olmayan, kişiliği demokrat ve özgürlükçü olan insanların hayatları ile oynamayın” uyarısında bulundu. Tarık Yüce’nin işten çıkarılmasının sendikal hak ihlali olduğunu belirten Tonguç Çoban, konuyu meclise taşıdı.

İBB Meclisi’ne soru önergesi veren Çoban, “Kendisine işten çıkarılma gerekçesi olarak sosyal medyada paylaştığı, iş kazaları ile ilgili bir düşüncesi olduğu ifade edilmiştir. Tepkiler üzerine, işten çıkarılma gerekçesi taşeron firmanın ihale sürecinin bitmiş olması olarak değiştirilmiştir; oysa verilen bilgiye göre ihale süresi henüz devam etmektedir. Bu bilgilerin incelenerek tarafımıza bilgi verilmesi ve eğer doğruysa, bu mağduriyetin giderilerek Tarık Yüce’nin ve aynı nitelikte işten çıkarılanların bir an evvel işe geri alınmasını talep ederiz”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr