Bakanlar Kurulu, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş toplantının sona ermesinin ardından açıklama yapıyor. Numan Kurtulmuş'un açıklamasından satır başları:

Derik Kaymakamı'nın şehit olduğu terör saldırısı ile ilgili şu ana kadar 62 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında ana fail de var. 

Alt iş verende çalışan işçilerin kamuya alınmasıyla ilgili alternatif teklifler ele alınmıştır. Bir miktar daha değerlendirmeye ihtiyaç var. Daha önceki dönemlerde verilen sözler çerçevesinde özel sözleşmeli personel istihdamına imkan sağlayan düzenlemeler önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacağız. 

"AB RAPORU YANLI" 

AB ilerleme raporuyla ilgili Türkiye'nin tepkisi ne olacak?  

Gerekli açıklamalar yapıldı. AB ilerleme raporu yanlı, kabul edilemeycek ifadelerle dolu bir ilerleme raporudur. Alışılmış bir durum. Genel olarak raporun amacı o. Ama bu rapor bu amaca uygun şekilde yayımlanmış bir rapor değil. Türkiye'nin teröre karşı verdiği zor mücadeleyi etkileyen yanlı bir rapordur. Sayın Sultz'un tehditvari sözleri açıkçası anlaşılır gibi değil. Bugüne kadar terörü lanetlemiş midir? Yüzlerce insanını canlı bomba saldırılarında kaybetmiş bir ülkeyiz. Biz terörle mücadele eden Türkiye'nin yanındayız dediğini gördünüz mü?  Şimdi evet yapıcı eleştirileri dinleriz ama Türkiye'yi köşeye sıkıştıramaya çalışan raporları anlamak da mümkün değil. Türkiye egemen bir ülkedir. Bunu Çanakkale'de gösterdiği gibi 15 Temmuz'da da gösterdi. Türkiye bu anlamda egemenliğini koruyabilecek güce ve siyasal mekanizmalara sahiptir. Bu tehditkar sözleri kabul etmiyoruz.

Hava güçleri Fırat Kalkanı'na destek veremiyordu, ama artık operasyon yapılıyor. EL Bab'a yaklaşıldı. Son yer orası mı? 

Türkiye'nin kendisine çizdiği rota istikametinde devam ediyor. ÖSO mensupları El Bab'a çok yaklaşmıştır. Türkiye havadan desteğini yeniden sürdürmeye başlamıştır. Halep'le ilgili Rusya ile müzakereler sonucu Türkiye yeniden lojistik destek sağlayacak unsurları yeniden bulmuştur. 5 bin metrekarelik alanın DEAŞ'tan temizlenmesi, YPG'nin Fırat'ın doğusuna geçmesi için planlanan operasyonlar devam ediyor. Bu amaçlara ulaşıldıktan sonra operasyon duracaktır.

Yeni Anayasa 

Anayasa konusunda 2 anayasa metni olduğunu, bir kapsamlı diğeri ise Cumhurbaşkanlığı'nın halk tarafından belirlenmesi sonrasında ortaya çıkan durum içi,n hazırlanmış daha dar çerçeveli bir düzenleme. Kapsamlı bir Anayasa değişikliği daha sonrasına bırakılacağa benziyor. 330'u bulduğumuz anda bu Türkiye'nin gündemine getirilecektir. Gönlümüz CHP'nin bu sürece dahil olması. Bizim de CHP'ye kapımız sonuna kadar açık. 367'yi bulsak dahi yine millete gideceğiz. Süre vermek doğru değil. En kısa zamanda bu meselenin uzatılmaması, Türkiye gündeminden çıakrılması gerekiyor. Müzakereler hızla devam edecek ve en kısa sürede sonuçlanacaktır.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARMA  

Türkiye'nin FETÖ ile mücadelesi geçici değildir. 40 yıldır devlete sızmış bir çeteden bahsediyoruz. Devletimiz millet adına bu unsurları T.C.'nin içinden çıkarmak için her türlü çalışmayı yapacaktır. Yurt dışana çıkanlar için de gerekirse vatandaşlıktan çıkarılması da gündeme gelebilir.

MHP'NİN AKP'YE BAŞKANLIK DESTEĞİ 

MHP'nin 'Cumhursuz Başkanlık olmaz' sözleri var. AK Parti ve MHP güçlü Cumhurbaşkanlığı'nı mı konuşuyor? 

Yasamanın tamamen güçlendirilerek yoluna devam edilmesi, yargı bağımsızlığının sağlanarak yürütmenin tek elde toplandığı bir sistemi öngörüyoruz. Bu Anayasa paketimizin özeti budur. Tam, güçlendirilmiş bir Başkanlık sistemi üzerinde duruyoruz.  

BOĞAZİÇİ'NE ATANAN AKP'Lİ VEKİLİN KARDEŞİ REKTÖR 

Boğaziçi Üniversitesi Rektör ataması yapıldı. En çok oy alan atanmadı. Yeni atanan rektör AK Partili vekilin kardeşi. 

Rektör seçimleri yüzünden üniversitelerde kamplaşmalar olur. Çoğu zaman şahıslar üzerinden bir gruplaşma olur. Bunun üniversitelere ne kadar zarar verdiğini biliyoruz. İçerde seçimle öğretim üyeleri arasında bir bölünmenin yapılmaması için YÖK'ün sıraladığı adaylar arasında bir isim seçildi. Mesele budur, inşallah Boğaziçi Üniversitesi'ne hayırlı olur.  

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne AKP Milletvekili ve MKYK Üyesi Prof. Emine Nur Günay'ın kardeşi Prof. Dr. Mehmed Özkan'ı atadı

CHP ile görüşme planı var mı? Bahçeli ile ne zaman görüşülecek? 

Şu anda sayın Kılıçdaroğlu hem de BAhçeli ile planlanmış bir görüşme yok. Çıkarılacak anayasa bütün milletimizin anayasası olacak. CHP'nin de katkısını isteriz. CHP'nin bu konuda açık olmasını isteriz. 

Dolar'daki yükseliş 

Dolar sadece Türk lirası karşısında değil özellikle Trump'ın seçilmesinden sonra ciddi bir dalgalanma içinde. Bu kadar değerli dolar ABD ekonomisi için de iyi bir durum değil. Türkiye ekonomisindeki zaafiyetten dolayı dolar değerlenmiyor. Bu konjektüreldir, dönemseldir. Dolar belli bir seviyenin altına inecektir. Korakacak bir durum olmadığını söylemek isterim. Birden doların bu kadar pahallanması ümit ediyorum kalıcı olmayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr