Hollanda'da yapılan parlamento seçimlerinde Türklere karşı ırkçılık yapan partiler milletvekillerinin çoğunu alsa da, seçimin kazananı katıldıkları ilk seçimde 3 milletvekili çıkaran Türklerin partisi DENK oldu. Partinin başında Kandıralı bir ailenin çocuğu olan Tunahan Kuzu ve partinin diğer kurucusu Selçuk Ötürk var. Kuzu ve Öztürk Hollanda meclisinde Türkleri temsil edecek.

Hollanda'daki seçimlerde Demokrasi İçin Halk Partisi'nin (VVD) galip gelmesi,ırkçı söylemleriyle öne çıkan Wilders’in Özgürlük Partisi’nin (PVV) istediği çıkışı yakalayamayıp ikincilikte kalması Avrupa’yı rahatlattı.

Katılım yüzde 82 ile rekor seviyelerden biri olarak Hollanda tarihine geçti. 150 vekilli parlamentoda VVD’nin vekil sayısı 41’den 33’e indi. PVV’nin vekil sayısı 15’ten 20’ye çıktı. Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) ile Demokratik Parti (D66) 19’ar vekillikle üçüncülüğü paylaştı. VVD ile doğal koalisyon ortakları CDA ve D66’nın toplam vekil sayısı 71. Dördüncü bir partiyle 76’lık çoğunluğu tutturabilecek.
Medyada “karizmatik” diye nitelenen Jesse Klaver liderliğindeki Yeşil Sol, önemli bir çıkışla vekil sayısını 4’ten 14'e yükseltti. 14 vekil alan Sosyalist Parti’nin ardından hükümet ortağı İşçi Partisi (PvdA) hezimet yaşadı. 38 vekilinden 29’unu kaybedip 9'da kalan PvdA’nın seçmenini Yeşil Sol’a kaptırdığı belirtiliyor. PvdA üyesi olan Hollanda Maliye Bakanı ve Avro Grup Başkanı Jeroen Dijsselbloem'in bu görevlere vedası bekleniyor. PvdA üyeleri arasında Türkiye’den bakanları Rotterdam’a sokmayan Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, Ankara’nın istenmeyen kişi gibi davrandığı Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ve Avrupa Komisyonu’nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans da var.

AVRUPA RAHATLADI TEBRİK YAĞDI

Lahey'de taraftarlarına "Brexit ve ABD başkanlık seçiminin ardından Hollanda popülizmin yanlış türüne dur dedi" diye seslenen Rutte’ye AB liderlerinden tebrik telefonları yağdı. Eylülde seçime gidecek Almanya’da Başbakan Angela Merkel “Hollanda bizim ortağımız, dostumuz, komşumuz. Yüksek katılımla son derece Avrupa yanlısı sonuç çıkmasından çok mutluyum, bu çok net bir işaret oldu” derken Sosyal Demokrat rakibi Martin Schulz “Wilders kazanamadığı için rahatladım. Ancak bizim açık ve özgür bir Avrupa için mücadeleye devam etmemiz gerekiyor” mesajı verdi.

Fransa’da nisan-mayıstaki cumhurbaşkanlığı seçimin favorisi Emmanuel Macron “Hollanda, aşırı sağın yükselişinin kaçınılmaz olmadığını ve ilerlemecilerin momentum kazandıklarını gösterdi” derken Cumhurbaşkanı François Hollande bunun “aşırılıkçılığa karşı net zafer” olduğunu söyledi. Aşırı sağcı Ulusal Cephe “Wilders kısmi zafer kazandı. Türk bakanların propaganda konuşmaları için Hollanda’ya girmesine izin vermemesi Rutte’nin oylarının artırdı” yorumunu yaptı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker “Oylar Avrupa’dan yana, aşırılığa karşı oldu” dedi.

Wilders ise Rutte'yi zaferinden ötürü tebrik ederken “Hedeflediğimiz 30 vekilin gerisinde kalsak da vekillerimizi artırdık. Biz de kazananlardan biriyiz. Üçüncü partiyken şimdi ikinci parti olduk. Gelecek sefere bir numara olacağım” iddiasında bulundu. İslam’ı yasaklamak, AB’den çıkmak isyeten aşırı sağcı lider “Size temin ederim ki vatansever baharı başlayacak” diye devam edip Rutte'nin "yanlış tür popülizmden" söz ederken kendisinin bir tür Nazi olduğumu ima ettiğini söyledi. Buna rağmen partisinin koalisyon hükümetinde yer almak istediğini belirtti. Ancak diğer büyük partiler Wilders’le koalisyon yapmayacaklarını açıklamıştı.

TUNAHAN KUZU KİMDİR?

1981 yıllında Kandıralı bir ailenin çocuğu olan dünyaya gelen Tunahan Kuzu, küçük yaşta ailesi ile birlikte Hollanda'nın Maassluis kentine taşınmış ve orada büyüdü. 2001'den 2006'ya kadar Erasmus Üniversitesi’nde yönetim okudu. 2008'de Hollanda'nın İşçi Partisi’nden Rotterdam Belediyesi Meclisi’ne seçildi. 2012'e kadar bu görevi sürdüren Kuzu, 2012'de yine İşçi Partisi milletvekili olarak, Hollanda Parlamamentosu'na seçildi. 13 Kasım 2014'de, aynı partiden milletvekili olan Selçuk Öztürk ile birlikte, partisinin entegrasyon politikasına güven oyu vermediği için, İşçi Partisi'nden ihraç edildi. Bunun üzerine kendi partilerine kurmaya karar veren Kuzu ve Öztürk, 9 Şubat 2015'de DENK partisini kurdu. (Fotoğraf: Tunahan Kuzu-Facebook)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr