Yerel saatle 03.30’da meydana gelen patlama sonucu tapınak kompleksindeki binalardan biri çöktü. Patlama ve yangına bir barakaya düşen kıvılcımın yol açtığı düşünülüyor. Patlama sırasında tapınakta binlerce kişi vardı ve en az 380 kişi de yaralandı; tedavi altına alınan yaralıların önemli bir kısmının durumu ciddi.

Kerala Eyalet Bakanı Ramesh Chennithala Reuters’e yaptığı açıklamaya göre 100 ölüden ancak 60’ı teşhis edilebilmiş. Ölenlerin büyük kısmı tanınmaz halde, yaralılar için ise ülkenin dört bir yanından yanık uzmanı doktorlar bölgeye hareket etti. Bir yandan da enkaz altında kalanlara ulaşılmaya çalışılıyor.

Olay yerine ziyaret eden Hindistan Başbakanı Narendra Modi ‘yürek parçalayıcı, tarifsiz bir trajedi yaşadıklarını’ söyledi ve kalbinin olaydan zarar görenlerle birlikte olduğunu belirtti.

Yasak nasıl delindi?

The Puttingal adlı tapınak eyalet başkenti Thiruvananthapuram’a 70 km mesafede bulunuyor. Tapınağı her yıl bu mevsim binlerce insan ziyaret ediyor. Aslında yarattığı tehlike nedeniyle tapınakta havaifişek gösterisi yapmak yasak, ancak Kerala eyaletinde zengin ve güçlü vakıflara ait tapınaklar yer yer yasal düzenlemeleri delebiliyor. Şehirler ve tapınaklar bu miktarda patlayıcı madde depolamaları yasak olmasına karşın her yıl en gösterişli havaifişek şovunu yapabilmek için yarışıyor. Çünkü bu gösteriler çok fazla turist

Facia ‘geliyorum’ dedi

Kollam bölge yargıcı A. Shainamol bölgede yaşayanların zaman zaman havaifişeklerin yarattığı tehlikeden şikâyet ettiklerini söyledi. Kerala Başbakanı Oommen Chandy, Kollam bölgesi yönetimi tapınakta havaifişek gösterisi yapılmasını reddetmesine rağmen nasıl olup da patlayıcıların burada depolandığının soruşturulması gerektiğini belirtti.

Olayı gören şahitler de, yerel otoriteleri havaifişeklerin yarattığı tehlikeyle ilgili ısrarla uyardıklarını söylüyor.

The Puttingal eyaletin en eski tapınaklarından biri.çekiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr