Bazı yetkililere göre Amerikan Federal Soruşturma Bürosu, bazı maillerin çok hassas olmasından dolayı Clinton’a dava açabilir. Dava açılması, ülkenin ilk kadın başkanı olmaya çok yakın olan Clinton'on başkan adayı olamayacağı anlamına geliyor.

Clinton'ın, dışişleri bakanı olduğu dönemde kişisel mail hesabını kullandığı ortaya çıkmış; bunun üzerine de Clinton toplam 55 bin sayfa olan mail yazışmalarını bakanlığa teslim etmişti. Washington'daki bir federal yargıç da Clinton'ın söz konusu yazışmalarını gruplar halinde her 30 günde bir kamuoyuna açıklanması gerektiğine hükmetmişti. Bakanlık da yazışmaların gözden geçirileceğini duyurmuştu.

Önceki gün konuyla ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, bu yazışmalar içinden 22’sinin hiçbir şekilde yayınlanmayacağını söyledi. Kirby, toplam 37 sayfa tutan bu yazışmaların, ilk gönderildiği zaman “çok gizli” olarak sınıflandırılmamış olsa bile şimdi istihbarat tarafından incelenerek “çok gizli” diye sınıflandırıldığını belirtti. Kirby ayrıca yayınlamayacak mailler arasında Clinton ile Başkan Barack Obama'nın yazışmaları bulunduğunu ve “Başkan’ı koruma” yasası gereği bunların yayınlanmayacağını bildirdi.

GİZLİ BİLE OLSA MAİLLER ÇOKTAN İRAN VE RUSYA'NIN ELİNE GEÇMİŞ OLABİLİR

Washington Post’ta yer alan habere göre Rusya, Çin ve İran’ın bu “gizli” diye sınıflandıran yazışmalara çoktan ulaşış olabileceği düşünülüyor. Eğer bu bilgi doğrulanırsa, Clinton’ın bakanlığın mail sistemini kullanmak yerine şahsi mail adresini kullanmış olmasının, Amerika tarihindeki en kötü istihbarat felaketi olabileceğine dikkat çekiliyor.

FBI DAVA AÇARSA ADAYLIĞI TEHLİKEYE GİRER

Bakanlığın bu açıklamasının ardından ABD Kogresi üyesi Darrel Issa, Washington Examiner dergisine yaptığı açıklamada FBI’ın, hem Clinton hem de yardımcısı Huma Abedin’in yargılanmasını isteyebileceğini söyledi. Clinton’ın bu şekilde suçlanıp yargılanması ise, başkanlık yarışını tehlikeye sokacak. Darrel Issa, suçlanması halinde Hillary Clinton’ın başkanlık yarışına katılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti.

Washington Examiner’in değerlendirmesine göre Hillary Clinton ve ABD eski başkanlarından eşi Bill Clinton, bugüne kadar bir şekilde bazılarının suç olarak değerlendirebileceği yargılamalardan kurtulmayı başarmıştı. Ancak bu son olay, Hillary Clinton’ın şansının tükenmiş olabileceği anlamına geliyor. Ancak Obama yönetiminin, ülkenin ilk kadın başkanı olmaya çok yakın olan Clinton’ın yargılanmasına karşı isteksiz olabileceği belirtiliyor. Ancak diğer yandan da delillerin çok güçlü olduğu vurgulanıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr