53 kişinin öldüğü Reyhanlı patlamasına ilişkin 33 kişin yargılandığı dava dün Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, Adalet Bakanlığı’ndan Heysem Topalca hakkında açılan dava ve soruşturmaları sormuştu. Bakanlık, Topalca hakkında bu zamana kadar açılan dava ve soruşturmaların listesini gönderdi. Buna göre Topalca hakkında Hatay, Yayladağı, Niğde, Adana ve Ankara’da olmak üzere toplam 22 dosya açıldı. 5 davada sanık olarak görünen Topalca, 15 soruşturmada ise şüpheli olarak yer aldı. Topalca, bir davada ise tanık olarak kayıtlara geçti.

Bu davalardan birinin de Yayladağı Asliye Ceza Mahkemesi’nde beraatla sonuçlandığı ortaya çıktı. Buna göre Yayladağı Cumhuriyet Başsavcılığı, 26 Haziran 2013 tarihinde Heysem Topalca ve babası Mohammed Topalca hakkında resmi belgede sahtecilik suçundan dava açtı. İddianameye göre, ilçede Reyhanlı patlamasından 3 gün sonra durdurulan Suriyeli plakalı aracın ruhsatında yer alan şasi numarası ile araç şasi numarasının birbirinden farklı olduğu tespit edildi. Savcılık, bu nedenle baba-oğul Topalcalar hakkında resmi belgede sahtecilikten ceza istedi. Yargılama Yayladığı Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Topalca, Reyhanlı saldırısı sonrasında mahkemeye gelerek verdiği ifadede suçlamaları reddetti. Mahkeme 12 Mart 2014 tarihinde iki sanığın “yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığı” gerekçesiyle beraatlarına karar verdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr