Sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği Şırnak'ta kenti terk edip kurdukları çadırlarda yaşamak zorunda kalan yurttaşların çadırları dün güvenlik güçlerince söküldü. Şırnak Valiliği tarafından yapılan açıklamada çadırda yaşayanların uygun barınma yerlerine geçtikleri ve gerekli yardımın yapıldığını kaydedildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlimiz Bahçelievler Mahallesi Afet Evleri Mevkii'nde geçici olarak 47 çadırda barınmakta olan vatandaşlarımıza yaklaşan kış şartlarından dolayı mağduriyet yaşamamaları için valiliğimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından barınma yardımı yapılmış ve ailelerimiz uygun barınma yerlerine geçmişlerdir." 

HDP, DBP, DTK BÖLGEYE GİTTİ
 

DTK Eş Başkanı Leyla Güven, DBP Eş Başkanı Sabahat Tuncel, HDP Milletveklleri Ali Atalan, Besime Konca, Aycan İrmez, Leyle Birlik ve Ferhat Encü dün Toptepe ve İkizce köyleri çevresinde çadırların kaldırılmak istendiği bölgeye gitti. Gazetemize konuşan HDP’li Encü, “Polisler akşama kadar çadırların kaldırılması için süre vermiş, kaldırmadıkları takdirde kendilerinin yıkacağını söylemiş. Valilikten emir aldıklarını, çadırlarını görüntü kirliliği oluşturduğunu söylüyorlar.‘Tek bir çadıra bile izin vermeyeceğiz, valiliğin emri böyle’ diyorlar. Bu insanlanın gidecek hiçbir yeri yok” dedi.

HİÇBİR YARDIM YAPILMADI

Şırnak Valiliği’nin çadırda kalan vatandaşlara barınma yardımı yapıldığı açıklamasına tepki gösteren Encü, “Bu insanlara hiçbir yardım yapılmadı. Valilik sadece ‘size yol parasıverelim İstanbul’a Ankara’ya gidin’ diyor. Çadırda kalan insanlar, ‘ gidecek bir yerimiz yok biz nereye gidelim?’ deyince polisler ‘Irak’a gidin Kerkük’e gidin’ diyor. Alay eder gibi yanıtlar veriyor. Bu insanların çadırlardaki hali AKP’nin sosyal devlet anlayışının gerçek yüzüdür. Bu insanlar mağdur. Sorunu çözümü için Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı ile de çeşitli görüşmeler yapıldı ancak emir yukarıdan verilmiş” diye konuştu.

Bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'na konuşan Şırnak Belediye Eşbaşkanı Serhat Kadırhan çadırkentlerin valilik talimatıyla boşaltıldığını ancak burada kalan insanlara devlet tarafından bir barınma imkanı sunulmadığının altını çizdi.

BELEDİYE EŞ BAŞKANI KADİRHAN: BU DEFOL GİT DEMEKTİR

Kadırhan şunları söyledi:

“Çadırkentlerde ekonomik olarak en zor durumda olanlar kalıyor, kim çadırda kalmak ister ki… Çadırları zaten biz kurmuştuk. Mart ayında Şırnak’ta kıştır. İnsanlar burada kışı da, yazı da atlattılar. Yaz da 42 derecelerde geçer.

“Dün boşaltılan çadırkentlerdekilerin bir kısmı Şırnak’taki akrabalarının yanına yerleşti. Bir kısmı da eskiden Ezidi kampı olarak kullandığımız alana geçti. Bugün üç bölgedeki çadırkentler daha boşaltılıyor.

“Şu anda biz de ne yapabileceğimizi bilmiyoruz. 400 konutluk bir sosyal konut projemiz vardı, valilik engelledi. Konteynır getirelim desek, ona da izin vermeyecekler. Bizim tarafımızdan gelecek hiçbir yardıma izin vermiyorlar. Genel politika Şırnak’ı boşaltmak yönünde.

“Devlet vatandaşını kaldığı yerden çıkartıp ona bir alternatif sunmuyorsa, bu ‘defol git’ demektir. Çadırların boşaltılması, sokağa çıkma yasakları da bunun yansıması. Şırnak diye bir yer kalmasın istiyorlar.”

Evleri yıkıldı, şimdi çadıra da izin yok

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr