HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ne Dolmabahçe mutabakatı? Nereden çıktı, bu ülkenin terör örgütüyle bir mutabakatı söz konusu değil, olmamıştır” sözlerine, “Dolmabahçe mutabakatının her cümlesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberi var” dedi.

CHP'den 'Dolmabahçe Mutabakatı' açıklaması

“IŞİD SALDIRILARI BİLİNÇLİ BİR ŞEKİLDE GİZLENİYOR”

Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Suriye sınırında yaşananlara işaret ederek, “Sınırda Kilis’e yönelik IŞİD çeteleri tarafından çok ciddi saldırılar yapılıyor. Ocak ayından itibaren son 3 ayda Kilis’e yönelik 45 saldırı oldu. Bu saldırılar neticesinde 6’sı Suriye uyruklu olmak üzere 17 insan yaşamını yitirdi. 61 insanımız da yaralandı. Kilis’e yönelik IŞİD saldırıları bilinçli bir şekilde gizleniyor. Çok bilincli bir IŞİD çete yapısıyla ilgili bir algı operasyonu ile karşı karşıyayız” dedi.

DEMİRTAŞ ABD’YE GİDİYOR

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ABD ziyaretine ilişkin soruya Baluken, “Amerika ziyareti doğrudur. Çok önceden Dış İlişkiler Komisyonumuzun hazırlamış olduğu bir planlama, üst düzey görüşmeler de yapılacak. Önemli bir heyetle birlikte Eş Genel Başkanımız 4 günlük bir ziyaret programı gerçekleştirilecek” dedi.

“Kandil’e bir ziyaret söz konusu mu?” sorusuna da Baluken, “Basında o tarz bazı haberler çıktı, tamamen spekülatif, manipülatif haberlerdir. Öyle bir şey bilgimiz dahilinde değil. Eş Başkanımız ve beraberindeki heyet programı bitirdikten sonra Türkiye’ye geri dönecek” yanıtını verdi.

“IŞİD’İN HEM CHP HEM HDP’YE...”

CHP ve HDP teşkilatlarına yönelik 81 ilde saldırı yapılacağına dair Emniyet istihbarat raporlarına dayanan çok güçlü haberler olduğunu ifade eden Baluken, şöyle devam etti:

“Kars Emniyet Müdürlüğünün diğer birimlere göndermiş olduğu bazı gizli belgeler yine basına yansıdı, bizde de o yönlü bilgiler var. Evet, yani IŞİD’in hem CHP hem HDP’ye yönelik saldırılar yapacağına dair çok güçlü bazı istihbarat bilgileri bizde de bulunuyor” dedi.

“Emniyet size bir bilgi verdi mi?” sorusuna da Baluken, “Resmi olarak bize iletilmiş bir bilgi yok yani son dönemde yok” yanıtını verdi.

CUMHURBAŞKANI’NIN SÖZLERİNE YANIT VERDİ

“Cumhurbaşkanı’nın Dolmabahçe mutabakatı olmadığına dair açıklaması oldu, ne diyorsunuz?” sorusuna da Baluken, “Dolmabahçe mutabakatının her cümlesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın haberi var. O mutabakat kamuoyuna açıklanmadan önce yaklaşık 1-1.5 ay boyunca Kandil, İmralı ve Ankara arasında en yoğun diplomatik trafiği yürüttüğümüz bir süreci yaşamıştık. Yani o metnin pek çok cümlesi Kandil’in önerileriyle değişti, pek çok cümlesi hükümet yetkililerinin ya da devlet yetkililerinin önerisiyle değişti. Ancak nihai şekil İmralı Adası’nda Sayın Öcalan’ın da katıldığı toplantıda verildi. Ve o 1.5 aylık sürede yaptığımız bütün görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o sürecin tamamına hakim olduğu, kendisinin bilgilendirildiği o dönem heyetimize aktarılmıştı. Dolmabahçe’de açıklarken de o sürecin kendisinin bilgisi dahilinde geliştiğini biliyoruz. Çok fazla detaya girmeye gerek yok. Deklarasyon okunmadan önce, mutabakat metni okunmadan önce oturma düzeniyle ilgili bir sorun yaşanmıştı, o oturma düzeniyle ilgili sorun da bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisiyle muhataplarımızın kurduğu iletişimden sonra çözüldü. Bu kadar net olarak konuşayım" yanıtını verdi.

“TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU BU İŞE ÇANAK TUTMUŞTUR”

Bir başka soruya da Baluken, “Türkiye’de futbolun içerisine siyaset özellikle son dönemde çok pervasız bir şekilde burnunu sokmuştur. Türkiye Futbol Federasyonu bu işe çanak tutmuştur. Futbolda maalesef ayrımcılık, ırkçılık ve buna dayanan bir şiddet ortamı bilinçli bir şekilde yaratılmıştır” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr