HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın HDP içindeki dindar Kürt çevrelerin kopuşta olduğu, yeni bir parti kurulabileceği yolundaki açıklamaları, MYK toplantısında ele alınacak. Tan için disiplin sürecinin başlatılabileceği belirtildi.

Demirtaş’tan Altan Tan’a: Yol ayrımındadır!

Eski Diyarbakır Müftüsü, HDP Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Tan’ın İslami kimlikleri öne çıkan Kürtlerin HDP’den koptuğuna dair demecine katılmadığını söyledi. Cumhuriyet’e açıklamalar yapan Erdoğmuş, HDP içinde inançları kavrama ve kapsama açısından kapsamlı çalışmalar yapıldığını belirterek “Haklar ve İnançlar Komisyonu olarak stanbul’da bir laiklik çalıştayı yaptık. Bütün Türkiye genelinde bazı istisnalar dışında her yerdeyiz. Bu çalışmaya Altan Tan da dahildir. Dolayısıyla inanç açısından bakıldığında HDP içinde bırakınız bir sıkıntıyı, gittikçe HDP içinde inançlara bakış açısından kapsayıcılığı ve halkla buluşma şansı artıyor” dedi. Bu çalışmaların tabandan büyük ilgi gördüğünü dile getiren Erdoğmuş, “Bütün bölgeyi geziyorum. Şimdiye kadar bize gelen tepkiler, bu yönde değildir. Dindar Kürt çevrelerinin kopuşu olduğu yönünde bir tepki yoktur” diye konuştu.

HDK Eşsözcüsü ve HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Tan’ın açıklamalarına “Önce MYK’ye katılsın” sözleriyle karşılık verdi. Cumhuriyet’e konuşan Kürkçü, “Birincisi Altan Bey kimin inançlı kimin inançsız olduğunu nereden biliyor. Elinde ölçüm aleti mi var?” dedi. Kürkçü, “Partimiz doktriner bir yaklaşımla sosyalistleri birinci sınıf, başka felsefi yönelimleri olanları da ikinci sınıf olarak addetmiyor. Doğrusu bu açıdan bakarsan sosyalistlerin de partide hâkim olduğunu söyleyemeyiz” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr