Halkların Demokratik Kongesi (HDK), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı ‘adalet yürüyüşü’ ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘Herkes için adalet’ vurgusu yaparak, “Siyasetin ve hukukun işlevsizleştirildiği bu süreçte sokağa çıkmak her kesim bakımından haktır ve meşrudur. Tüm muhaliflerin mücadelesini kendi mücadelesi kabul eden Halkların Demokratik Kongresi bu mücadeleyi de desteklemekte, bileşenlerini ve tüm demokrasi güçlerini bu eylemi büyütmeye davet etmektedir” dedi.

HDK Yürütme Kurulu, Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘adalet yürüyüşü’ ile ilgili yazılı açıklama yaptı. “Saray iktidarının 7 Haziran seçimi ile başlattığı süreci, 15 Temmuz sonrası tüm muhalif kesimlere yönelik bir karşı darbeye çevirdiği” belirtilen açıklamada, “Darbeden darbe çıkarıldı. Doğrudan Saray’a bağlı bir yargı mekanizması oluşturdu. Saray yargısı eliyle her türlü eleştiri, mizah, düşünceyi ifade hakkı yasaklandı. Gazeteciler ve basın hedef haline getirildi. İlerici basının kapısına kilit vuruldu. HDP eşbaşkanları, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları tutuklanarak cezaevine konuldu. Binlerce HDP il, ilçe yöneticileri ve üyeleri hukuki dayanak olmaksızın tutuklandı, onlarca yıl hapse mahkûm edildi. İnsanlar diri diri yakıldı, evleri yıkılarak talan edildi. OHAL ve KHK’ler ile on binlerce insan işlerinden, haklarından mahrum edildi. Halklarımızın adalet ve eşitlik talebi hiç bu kadar yakıcı hale gelmemişti” ifadeleri kullanıldı.

Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşü ile ilgili olarak, “Siyasi mekanizmaların ve hukukun bu denli deforme edildiği koşullarda hiçbir siyasi irade bunun olumsuz sonuçlarından azade olamazdı” denilen açıklamada, “Kılıçdaroğlu’nun Bahçeli’ye söylediği ‘Adalet bir gün sana da lazım olacak’ sözü bu anlamıyla ironiktir. Saray, CHP’nin sürdürdüğü yürüyüşün yasadışı olduğu gerekçesiyle güdümündeki yargı ile tehdit etmektedir. Adalet yürüyüşü meşrudur. Meşru olmayan sokağa çıkmak değil gayrimeşru olarak her türlü yetkiyi ve gücü ele geçirmiş olmaktır. Siyasetin ve hukukun işlevsizleştirildiği bu süreçte sokağa çıkmak her kesim bakımından haktır ve meşrudur” denildi.

Bileşenlere çağrı

Bileşenlerini “adalet yürüyüşü” eylemlerine destek vermeye çağıran HDK, “Tüm muhaliflerin mücadelesini kendi mücadelesi kabul eden HDK bu mücadeleyi de desteklemekte, bileşenlerini ve tüm demokrasi güçlerini bu eylemi büyütmeye davet etmektedir. Demokratik ilkelere bağlılık konusunda iyi bir sınav vermemiş olsa da, CHP’nin sokağa çıkması demokrasi güçleri bakımından hayırlı sonuçlara vesiledir. HDK, talebin ve eylemin toplumsal kesimlere yayılması, büyütülmesi tarzında olması gerektiğine inanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr