Dünyada her 10 kişiden 9’unun sağlığa zararlı hava soluduğunu açıklayan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), senede 6 milyon insanın ölümüne sebep olan hava kirliliğine karşı acil harekete geçme çağrısında bulundu. WHO Kamu Sağlığı ve Çevre Dairesi Şefi Maria Neira, hazırladıkları rapordaki bulguların “Herkesi oldukça endişelendirmek için yeterli olduğunu” belirtti.

Gelişmekte olan ülkelerin havasının gelişmiş ülkelerinkine göre daha kirli olduğunu belirten Naira, “Hava kirliliğinin neredeyse dünyadaki tüm ülkelerini ve toplumun her kesimini etkilediğini” ifade etti.

Dünya nüfusunun yüzde 92’sinin soluduğu havanın kalitesinin WHO standartlarının altında olduğunu ortaya koyan rapor, giderek kirlenen havada sıkça rastlanan sülfat ve karbon siyahı gibi toksinlerin akciğerlerin derinliklerine kadar indiğini, Çin, Malezya ve Vietnam gibi ülkelerin hava kirliliğinden en fazla etkilenen ülkeler arasında olduğunu açıkladı.

WHO, hava kirliliğine yol açan maddeler arasında, taşıtların egzozları, enerji santralları, tarım ve sanayi faaliyetlerinden kaynaklanan kimyasal madde salımları ve evlerde ısınmak için kullanılan yakıtlar olarak sıralıyor.

WHO’ya bağlı çalışan Uluslararası Kanser Araştırmaları Kurumu (IARC), kansere yol açan maddeler bakımından hava kirliliğini, tütün dumanı, UV radyasyonu ve plütonyum ile aynı kategoride sınıflandırıyor.

IARC, hava kirliliğinin kalp ve akciğer hastalıklarına yol açtığının bilindiğini, fakat kansere de neden olduğuna dair artık elde deliller bulunduğunu ifade ediyor.

IARC’a göre, dünya çapında her yıl akciğer kanseri sonucu 223 bin ölüm, hava kirliliğinden kaynaklanıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr