Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kentinde hükümet güçleri ile Kürt güçlerinin IŞİD’i kovalamalarının ardından birbirleriyle hakimiyet kavgasını kızıştırmaları yeni bir kriz doğurdu. Hükümet güçleri Haseke’de Kürtleri üst üste ikinci gün havadan bombalarken PYD’nin askeri kanadı YPG’nin sözcüsü Redur Xelil “5 yıllık savaşta Kürt güçleri ile hükümet güçleri arasında bugüne değinki en şiddetli muharebe Haseke’de yaşanıyor. Haseke gerçek bir savaşa tanık oluyor” açıklaması yaptı. Esad yönetiminin Kürtleri ilk kez havadan hedef almasının zamanlaması tartışılıyor.

Rusya ile ilişkileri normalleştirmeye başlamasının ardından İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’i ağırlayan Ankara, son dönemde Suriye politikasını değiştirip Esad’la işbirliği sinyalleri veriyor. Dün PYD liderliğindeki Rojava yönetimi bir açıklama yayımlayarak Kürtlerin Suriye’nin kuzeyine ilerleyip federasyon yönetimine geçmesini engellemek için Ankara- Tahran-Şam’ın işbirliği yaptığını öne sürdü: “Anlaşılan Suriye rejimi bazı bölge ülkeleri, bilhassa da Suriye ve Rojava’ya doğrudan müdahale eden Türkiye ile birlikte çalışıyor. Bu Türkiye, İran ve Suriye’deki Baas rejimi arasında Suriye’nin kuzeyinde demokratik projenin hayata geçirilmesini durdurmaya yönelik işbirliğinin göstergesidir.” Açıklamayı aktaran Kürt haber ajansları, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Zarif’i ağırlamasının ardından “Türkiye’nin PKK, PYD ve PJAK arasında fark görmediği” açıklamasını hatırlattı.

ABD: Olağandışı

Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) gerisindeki siyasi bileşenlerin Suriye Demokratik Meclisi de, Heseke saldırılarının altında Türkiyeİran görüşmelerinin olduğunu ileri sürdü. SDG’yi destekleyen ABD’den de Haseke’de hükümet saldırılarını frenlemeye yönelik bir açıklama geldi. CNN Arabic’e konuşan bir Pentagon yetkilisi, Kürtlere yönelik hava saldırısını “olağandışı” diye niteleyip “Suriye uçakları Amerikan özel birliklerinin çok yakınındaki bir noktayı vurdu” uyarısını yaptı.

Buna rağmen dün öğleden sonra rejim hem karadan hem havadan taarruza geçti. Önce Haseke Savunma Konseyi üyesi Nasır Hac Mansur, Mesakin, Nevşa Şerki mahalleleri, Merşo benzinliği ve çarşıdaki çatışmalarla ilgili “Hükümetin çoğu mevzisi ele geçirildi, askerlerin çoğu ya teslim oldu ya da kaç tı” açıklaması yaptı. Buna “YPG ateşkesi ihlal edip Haseke’deki bütün ordu noktalarına saldırdı” yanıtını veren Suriye ordusu yeniden tank, top ve savaş uçaklarıyla saldırıya geçti. YPG sözcüsü Xelil, son 48 saatte onlarca sivilin öldüğü Haseke’den çoğu kadın ve çocuk binlerce sivili tahliye ettiklerini duyurup ekledi: “Silah taşıyabilen herkes rejim ve çeteleriyle çarpışıyor.”

Pekin’den heyet

Bu arada Çin’den bir heyetin hafta başında Şam’a ziyarette bulunduğu, askeri işbirliği konularının görüşüldüğü duyuruldu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr