İngiltere Ulusal sağlık Servisi’nin (NHS) doğumsal kusurlu olarak dünyaya gelmesi beklenen bebekler için hamile kadınlara sunduğu öneri ülkede tartışma yarattı.

Öneriye göre, doğduktan kısa bir süre sonra öleceği kesin olarak bilinen bebekler aldırılmayacak ve dünyaya getirilecek. Kusurlu doğan bebeklerin organları ise umut bekleyen hastalara nakledilecek. Hamile kadın, bebeği kusurlu olarak doğurmak ya da aldırmak arasında tercih yapabilecek.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, yetkililer anne karnında ölü doğmuş bebeklerin organlarının da nakil için kullanılabileceğini bildiriyor.

Büyük tepki çekti

Tartışma yaratan öneri etik değerleri hiçe saydığı gerekçesiyle eleştirilirken, ‘korkunç’ ve ‘canice’ yorumları yapılıyor. Ülkede organ nakli konusunda eksiklik yaşandığının altını çizen St James’s Üniversitesi’nden Doktor Niaz Ahmad, “Uygun organın hastaya nakil edilebilmesi için alternatifleri çoğaltmalıyız. Bu işe yarayabilir bir yöntem. Uzun vadede de başarı sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. İngiltere’de geçtiğimiz iki yıl içinde 2 aylıktan küçük 11 bebek, donör olarak organlarını bağışladı. Ancak uzmanlar, söz konusu önerinin kabul edilmesi halinde bu sayının yılda 100’ü aşabileceğini belirtiyor. Ülkede halihazırda 7 bin kişi organ nakli beklerken, her yıl 3 hasta hayata veda ediyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr