Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından TNS ortaklığıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre halkın yüzde 33.9’u ekonomik yaşam standartlarının 5 yıl içinde değişmeyeceğine inanıyor. Ege Bölgesi’nde yaşayanların yüzde 60.2’si ekonominin kötüye gideceğini düşünüyor.

Türkiye çapında 18 ilde 18 yaş ve üzeri 1512 kişi ile yüz yüze olarak gerçekleştirilen araştırmaya göre Türk halkının en büyük sorununu yüzde 48.2 ile terör. Gençlerin yüzde 55.1’i işsizliğin, 21.6’sı ise eğitimin en temel sorun olduğuna dikkat çekiyor.

Gençlere iş yok Türkiye nüfusunun yüzde 16.5’ini oluşturan gençler, en önemli sorunları olan işsizliğin nedenini yeterli iş alanı olmamasına bağlıyor. Uluslararası Antalya Üniversitesi’nin araştırmasında şu tespitlere yer verildi:

Kadına şiddet, belirtilen sorular içinde yüzde 2.8 ile ancak 9. sırada yer alabildi. Kadına şiddet en büyük tepkiyi yüzde 6.4 ile İstanbul, İzmir ve Ankara’dan alıyor. Kadına şiddeti ülkenin birinci sorunu olarak görenlerin oranı ise yüzde yüzde 0.4 oldu.

İç Anadolu Bölgesi, terörün yoğun yaşandığı Güneydoğu (yüzde 51.5) ve Doğu Anadolu (yüzde 57.9) bölgelerine kıyasla terörü en yüksek oranda (yüzde 66) Türkiye’nin sorunu olarak gören bölge. Diğer bölgelerden farklı olarak Ege bölgesi’nde terörü Türkiye’nin en önemli sorunu olarak ifade edenlerin oranı yüzde 8 oldu.

Rusya ve mülteciler

* Rusya krizi ve mülteci alımı konuları ise Türk halkı için öncelikli sorun olarak görülmüyor. Halkın yüzde 5.9’u mülteci alımının sorun yaratacağına inanırken, araştırmaya katılanların sadece yüzde 5.1’i Rusya ile yaşananları kriz olarak görüyor.

* Karadeniz halkının terörden sonra yüzde 34 ile en büyük sorunu Rusya krizi olarak ifade etti.

* Tüm katılımcılar tarafından ülkenin en büyük sorunu olarak görülen terör, yüzde 6 ile gençlerin dördüncü sıradaki sorunu olarak ön plana çıkıyor. Gençlerin ilk üç sorunu işsizlik, eğitim ve ekonomi olarak sıralanıyor.

* Her 10 kişiden 4’ü gelecek 5 yıl içerisinde ekonomik yaşam standartlarının şu anki durumundan çok daha iyi olacağını düşünüyor. Kötü ya da çok daha kötü olacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 28.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr