Suriye’de savaş ve barış Halep kentine düğümlenirken, hükümet güçlerini destekleyen Rusya her iki yönde adımlar atıyor. Bir yandan cihatçıların Halep merkeze girmek için güneyden başlattığı büyük saldırıyı püskürtmeye çalışan Rusya, diğer yandan BM’nin insani felaket uyarısı üzerine her gün 3 saatlik ateşkes kararı aldığını açıkladı.

Buna göre Rus güçleri her gün 10.00-13.00 arası kara-hava saldırılarına ara verecek. Suriye hükümeti ile istişare halinde güvenli pencereler açarak yardım konvoylarına izin verileceğini duyuran Rus Savunma Bakanlığı, geçişler için kuzeyi işaret etti. Zira güneyde çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

‘3 saat yeterli değil’

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rusya’nın 3 saatlik ateşkesten kendilerini haberdar etmediğinden yakınsa da saldırıların kesilmesini her zaman memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. “3 saatlik geçiş süresinin yeterli olmadığı, yardımların ulaşması için iki şeritli bir yol ve 48 saat gerektiği” vurgusu yapan BM Temsilcisi, Rusya’nın Halep’te ateşkesi uzatmak için görüşmeye açık olduğunu duyurdu.

‘Ateşkese uyulmadı’

BBC’nin görüştüğü Halep’teki bir tanık, Rusların duyurduğunun tersine dün hiç ateşkes olmadığını söyledi. Yerel aktivist gruplar Halep’in kuzey bölgesi Hreitan’da hava bombardımanı yapıldığını kaydetti.

Doktorlardan mektup

Halep’te cihatçıların kontrolündeki doğu bölgesinde kalmaya devam ederken hayatta da kalabilen 35 hekimden 15’i, ABD Başkanı Barack Obama’ya hitaben açık mektup yayımladı. “Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya’nın suçlarının sorumluluğunu, devam etmelerine izin veren ABD paylaşmalıdır” çıkışını yapan doktorlar, ABD’ye harekete geçme çağrısı yaptı. Bölgede “250 bin sivil” bulunduğunu ileri sürerek “kalıcı koridor açılmazsa tekrar kuşatılacakları, açlığın hakim olacağı, hastanelerin malzemesiz kalacağını, bombardıman yüzünden ayakta hastane de kalmayacağını” dile getirdi. Ardından Kuds hastanesi, hükümetin varil bombasıyla zehirli gaz attığını, 4 kişinin öldüğünü, 55 kişinin yaralandığını iddia etti.

Rusya ise Tu-22M3 tipi 6 uzun menzilli bombardıman uçağıyla IŞİD’in kalesi Rakka’nın güney ve kuzeyini vurduğunu duyurdu.

RUSYA’DAN HMEYMİM ADIMI

Rus İzvestiya gazetesi, Suriye’nin Lazkiye kenti yakınlarındaki Hmeymim Üssü’nü kullanan Rusya’nın burayı tam teşekkülü tesis haline getirip kalıcı hava güçlerini yerleştireceğini duyurdu. Böylece ABD’ye karşı Rusya’nın nüfuzunu daha da artıracak Hmeymim, cihatçıların diğer ülkelere geçişini engellemek için de önemli bir merkez olacak. Bu arada Times gazetesi, Hizbullah’ın cihatçılara yönelik saldırılarında ilk kez kullanmaya başladığını ve ’yla bombardıman yaptığını yazdı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr