20 yıldır tutukevinde olan Kadir Tuğsuz şartlı tahliye edilir. İstanbul kenti büyük bir siyasal karmaşanın içindedir, polis failleri yakalamak için her geçen gün önlemlerini arttırmaktadır. Emniyette yüksek bir konumda olan Hamza, şartlı tahliye karşılığında Kadir’e yüksek maaşlı bir iş bulur.
Kadir gece kondu mahallelerinde bir çöp toplayıcısı olarak çalışıp Hamza’ya muhbirlik yapacaktır.

Atandığı mahallede 20 yıldır görüşmediği küçük kardeşi Ahmet’te yaşamaktadır. Ahmet belediyede sokak köpeklerini itlaf ekibinde çalışmaktadır. Ahmet’in komşuları Ali ve karısı Meral, Kadir’e
çok yardımcı olurlar. Yıllar sonra buluşan ağbi–kardeş, Kadir’in tüm çabalarına karşın yakın bir ilişki kurmakta zorlanırlar.

Ahmet’in karısı Şennur, iki çocuğunu yanına alıp Ahmet’i terketmiştir. Bunu gururuna yediremeyen Ahmet gittikçe içine kapanır, çevresinden soyutlanır. Büyük bir yabancılaşma duygusuyla yaraladığı sokak köpeğini evine alıp onunla yakından ilgilenmeye başlar.

Kadir, on yıl önce ortadan yok olan kardeşi Veli’yi de unutamamıştır. Yetim büyümüş kardeşlerden Kadir hapise girince, Ahmet’i Veli büyütmüştür. Kadir çevresinde olup bitenleri kavrayamaz, ona göre 20 yıl önce ekmek derdinde olan millet şimdi can derdindedir.

Ahmet’in mesafeli tutumu Kadir’i çeşitli komplo teorileri kurmaya yöneltir. Hamza’ya gidip Ahmet’in teröristler tarafından rehin alındığını söyler. Mahalle polis tarafından ablukaya alınır.

Filminin senaryosunu da yazan yönetmen Emin Alper (Tepenin Ardı) ikinci uzun metrajında başarılı bir atmosfer yaratmış, tüm oyuncuların performansları, çevre düzeni, görüntü çalışması çok başarılı. Abluka, 2015’in en iyi filmlerinden.

Filmin Özel Bölümler’inde set görüntüleri, fotoğraf galerisi, çıkarılmış sahne, görme engelliler için sesli betimleme seçeneği yer alıyor.

Abluka Yönetmen: Emin Alper Oyuncular: Mehmet Özgür, Berkay Ateş, Tülin Özen, Müfit Kayacan, Ozan Akbaba, Fatih Sevdi, Ahmet Melih Yılmaz / 2015, 119 dakika, BirFilm/ Format: Dvd.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr