CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, bugün Ankara Adliyesi İcra Müdürlüğü'nün açık artırma yöntemiyle satış yaptığı yeri ziyaret etti. Tekin, burada yaptığı açıklamada, "Bu manzara sadece bugüne mahsus değil. Türkiye'nin iktidarın 'Yeni Türkiye' sloganıyla yola çıktığı gerçek aslında. Yoksullukla mücadele edeceklerdi ama maalesef onun yerine başka şeyler inşa ettiler. Nereye giderseniz gidin en ufak şehirde bile devasa adliye Sarayları var . İçinde adalet olmasa da saraylarımız var" diye konuştu.

Türkiye'de şu anda 140'ın üzerinde cezaevi yapıldığını belirten Tekin sözlerini şöyle sürdürdü: "Allah'ı var modern cezaevleri. Yeni Türkiye'nin ikinci icraatı bu. Üçüncü icraatı; Çok sayıda icra daireleri. İcra dairelerinde çok dramlar yaşanıyor. Bugün hepiniz biliyorsunuz Dünya Kadınlar Günüdür. Bugün onlarca kadınımızın ocağı sönecektir. Evleri satılan kadınlarımızın psikolojisini siz düşünün. Yani kadınları sadece katlederek baskı yaprak zulmederek öldürmüyoruz aynı zaman da kadınların elindeki yaşam haklarını da alıyoruz. . Hiç olmazsa bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, icra daireleri kapalı tutulsaydı. Devletin temel haklarından biri barınma hakkıdır. Her gün onlarca barınma hakkı elden alınıyor. Gürsel Tekin olarak Türkiye'nin 4 bir yanındaki manzaraları biliyordum. Çok dramatik şeyler yaşanıyor. Şimdi biraz önce bir satış oldu ve 110 bin lira 270 bin lira oldu. Sürekli iktidar mensupları faiz lobisi arıyorlar. 110 bin liranın nasıl 270 bin lira olduğunu iktidar mensupları maliye bakanları gelip burada görmeliler 110 bin liranın nasıl 270 bin lira olduğunu faiz lobisi arıyorsanız icra dairelerine geldiğinizde lobilerin tamamını görebilirsiniz."

İcra Avukatı Coşkun Samancı, "Her aya 3-4 satışa giriyorum dediğiniz üzere ülkenin ekonomik şartların binlerce insan bu şekilde mağdur oluyor. Biraz önce de belirtmiştim aslında alacaklılar da borçlu. Yasal haklarını kullanıyor insanlar doğal olarak. Ancak ülkenin bu ekonomik şartları çok üzüntü verici. İnşallah daha güzel günler bekliyoruz. İcra Dairelerinin. buraların boşalmasını kimsenin malının mülkünün haciz yoluyla satılmamasını bekliyoruz" dedi.

İcra dairesi önünde yıllardır burada olduğu belirten Hamza Aramaz isimli bir vatandaş, "Dünya Kadınlar Gününde burada ayılan bayılan kadınların manzaralarını görüyoruz. Buralarda icralık olup da kriz geçirenleri de tanıyorum. Yardımcı olmaya çalışıyoruz bu defa ihaleye fesat karıştırdın diyerek 640 yılla yargılanıyoruz. Göründüğü gibi hakkımızı arıyoruz haksız oluyoruz. Hani kucaklaşan demokrasi vardı, hani konuşan Türkiye vardı" diye konuştu.

Gürsel Tekin, Türkiye'de 2002 ile 2015 yılları arasında 8 milyon 600 bin olan icra dosyası sayısının 2015 yılında 23 milyon 824 bin 764'e kadar çıktığına dikkati çekerek, "Son beş yılda icra dosyasındaki artış oranı ise yaklaşık yüzde 34 oldu. Her iki vatandaştan birisi icra dairesinde. İcra dairelerinin sayısını arttırıyorlar ama yine yetmiyor" dedi.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr