Cumhuriyet’in yıllardır gündeme getirdiği, yasalara aykırı yapılan İstanbul’un Maltepe ilçesindeki Dragos sahil yolundaki Fatih Üniversitesi Sema Hastanesi, darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonlar kapsamında kapatılarak Sağlık Bakanlığı Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Binası olarak hizmet vermeye başladı. Hastanenin yasalara aykırı inşa edildiğini, SİT alanı üzerine kurulduğunu ve bu hukuksuzluğu başından beri her alanda vurguladıklarını anımsatan Dragos Doğayı Koruma Derneği Kurucu ve Onursal Başkanı Hülya Göksel, “İmara aykırı olan bu hastane inşaatının başladığı günden bu yana ayrıcalıklı imar haklarının verildiğini ifade etmiş, hukuki mücadeleler başlatmış ancak somut netice elde edememiştik. 20 yıldır mücadele ediyoruz, hukuk o zaman neredeydi?” diye sordu.

Yargı kararları hiçe sayıldı

İstanbul’un Anadolu yakasında Adalar’ın tam karşısındaki kıyı kuşağında yer alan Dragos’taki Sema Hastanesi’nin inşaatı, ilk günden itibaren İmar Kanunu’na aykırılığı ile gündeme geldi. 1999 yılından bu yana bu olumsuzlukları gündeme getiren Dragos Doğayı Koruma Derneği, Gülenw cemaatine yakın olduğu belirtilen bu hastanenin getireceği nufüs ve yapı yoğunluğunun, yan ticari eklentilerinin doğal-mimari dokuyu bozacağını, ilave binalarının kaçak olduğunu ve sağlık yönetmeliğine aykırı olduğunu defalarca kez dile getirdi. Buna karşın hastane inşaatı yıllar içinde yapıldı ve büyüdü. Dernek yetkilileri, hastane hakkında imar planlarına uymadığı gerekçesiyle davalar açtı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Dönemin ANAP’lı Maltepe Belediyesi yetkilileri yargı kararını hiçe sayarak inşaata devam etti. Binanın bulunduğu bölge Kültür Bakanlığı’nca SİT alanı ilan edildi ve tüm imar planları yürürlükten kalktı, ruhsatlar iptal edildi. Ardından Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık SİT alanı tesciline şerh koydu ve Kültür Bakanlığı’na karşı dava açtı. Dernek, Kültür Bakanlığı’nın yanında davaya müdahil oldu ve 2003’te turistik fonksiyonunun yeniden sağlık kuruluşu- hastane olarak planlara işlenmesinin üzerine yargıya gidip İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde yeni bir dava sürecini başlattı.

Bakanlıktan ön izin

Tüm ret kararlarına karşın son olarak 2004’te Sağlık Bakanlığı hastanenin çalışması için ön izin verdi. Dernek, usulsüz olarak çalışma ruhsatı veren Sağlık Bakanlığı’na ayrıca dava açarak konuyu yargıya taşıdı. 4. İdare Mahkemesi’nin bir sivil toplum örgütünün dava açmasına ehliyet yönünden reddine karar vermesine karşın derneğin Danıştay’a yaptığı temyiz sonucu mahkeme kararı bozuldu.

Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın ön izniyle hizmete giren hastane, kısa süre sonra SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan anlaşmalı hasta kabul etmeye başladı. Cumhuriyet de konuyu uzun bir süre gündeme getirdi, haberleştirdi ve köşe yazarları tarafından da ele alındı.

Bu kadar hukuksuzluğa karşın bir türlü hakkında işlem yapılmayan cemaate yakınlığı ile bilinen hastane, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatıldı. Hastane Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binası ismiyle Sağlık Bakanlığı’na bağlandı. Bakanlığın akademik kadrosuyla SGK kapsamında herhangi bir ücret almadan yurttaşların hizmetine girdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr