Dokunulmazlık konusunda TBMM Genel Kurulu’ndaki ilk tur görüşmelerde parti tabanından “Meclis’te kalın” mesajı alan HDP hem görüşmelere hem de oylamaya katılacak. HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da görüşmelere katılarak oy kullanması bekleniyor.

Anayasa Komisyonu’nda milletvekillerinin yaralandığı kavgalara neden olan dokunulmazlık konusundaki anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerine bugün başlanıyor. Anayasa değişikliği olarak sunulan teklife göre, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin mevcut dosyaları üzerindeki dokunulmazlığın kalkması öngörülüyor.

TBMM Genel Kurulu’nun bugün saat 15.00’te açılmasının ardından siyasi partilerin grup önerileri görüşülecek. Belirlenecek takvime göre dokunulmazlık görüşmelerine geçilecek. İkinci tur görüşme 20 Mayıs’ta saat 10.00’da yapılacak.

Taban: Katılın

Partililerle bir araya gelen HDP’li vekiller ve MYK üyeleri dün de Demirtaş başkanlığında toplarak parti tabanından çıkan mesajı değerlendirdi. Edinilen bilgiye göre, HDP tabanının çoğunluğunun Meclis’ten çekilmeyin görüşü dile getirdiği, HDP’nin halkın iradesini temsil ettiği ve mücadele yerinin Meclis olması gerektiği görüşünü belirtti.

Eşbaşkanlar katılıyor

Seçim bölgelerinde çalışmalar yapan HDP’li vekiller parti tabanın mesajlarını aktarırken, bu kapsamda dünkü toplantıda HDP’nin hem görüşmeye hem de oylamaya katılması konusunda net karar alındı. Birinci tur görüşmeye HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ’ın da katılacağı ifade edilirken, HDP’nin kürsüden dokunulmazlık konusundaki görüşlerini dile getirecek.

Vekillere üç pul verilecek

Bugün yapılacak ilk tur görüşmede önerinin tümü üzerindeki görüşmeler yapılacak. Ardından Genel Kurul’da önerinin maddelerine geçilmesi hakkında oylama gerçekleştirilecek. Oylama sırasında vekillere beyaz, kırmızı ve yeşil olmak üzere üç renk pul verilecek. Beyaz pul “kabul”, kırmızı pul “red”, yeşil pul ise “çekimser” anlamında olacak. Birinci turda maddelerin her biri ayrı ayrı görüşelerek ayrı ayrı oylanacak.

Geçmesi için 330 oy gerekli

İkinci tur görüşmeler ise birinci turdan 48 saat sonra başlayacak. İkinci tur görüşmede maddeler üzerine yalnızca birinci tur aşamasında verilen değişiklik önerileri görüşülecek ve maddeler tekrar tek tek oylanacak. Gizli oy yöntemiyle yapılacak oylamada 330’a ulaşılması durumunda anayasa değişikliği referandum aralığıyla kabul edilmiş olacak. 367 oya ulaşılması durumunda ise referanduma gerek kalmayacak.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr