Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde madencilik faaliyetlerine karşı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “ÇED olumlu” raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle 751 kişi ve 61 avukat tarafından açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında karar duruşması 19 Eylül’de Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek.

Duruşma öncesi Rize ve Artvin’de polis geniş güvenlik önlemi alırken davaya müdahil olanların dışında izleyici alınmayacağı, gelen grupların durdurulacağı belirtildi. Müjdat Gezen, Volkan Konak, Edip Akbayram, Onur Akın, Şükriye Tutkun gibi pek çok sanatçı ve  Melda Onur, Alper Taş , Aylin Nazlıaka gibi pek çok siyasetçi ve Çarşı Grubu da davaya destek mesajı yayımladı.

Maden çalışmalarına karşı yıllardır çevre mücadelesi yürüten Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, “25 yıldır sürdürdüğümüz yaşamsal mücadelemizde biliyoruz ki hukuk daha önceki mahkeme kararlarında olduğu gibi doğru kararı verecektir. Daha önce kazanılmış iki mahkeme kararı var. Bu kararlar, ‘madencilik olmaz, yer seçimi yanlıştır’diyor. Burada madencilik yapılamaz! Yapılırsa Artvin, yaşam alanı olmaktan çıkar. Artvin halkının kararı her şeyden daha net. Dileriz mahkeme bu doğrultuda bir karar verir” dedi.

Artvin biber gazı ve plastik mermiyle tanıştı

Dava açıldıktan sonra şirketin  maden alanına çıkmak istemesi sonrası, Artvin halkının büyük  dayanışma örneği gösterdiğini ancak ilk defa biber gazı ve plastik mermili saldırıya maruz kaldığını anımsatan Karahan, “En önemli karar Artvin halkının kararıdır. Duruşmadan çıkacak karar da Artvin halkı için yaşamsal bir karar olacak.Artvin halkı dava sonucu ne olursa olsun yaşamını savunacak.Bize destek verenler aslında kendi yaşam haklarını da savunuyorlar. Gelebilecek herkesi 19 Eylül’de Rize İdare Mahkemesi’ne bekliyoruz” diye konuştu.

Davaya izleyici yasağı geniş güvenlik önlemi

Duruşma öncesi Rize ve Artvin polisinin geniş güvenlik önlemi alacağı belirtildi. Polis ekiplerinin, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi yada grupların Rize’ye girişine izin vermeyeceği belirtilirken dava günü öncesinde bu sorunun çözümü için Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, avukat Bedrettin Kalın ve yöneticiler Artvin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğünde toplantı halinde oldukları da bildirildi.Artvin’den kaldırılacak otobüslerle duruşmayı izlemek üzere Rize’ye gelecek grupların önünün Rize il sınırında polis tarafından kesileceği ve davaya müdahil olmayan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği belirtildi.Rize Emniyet Müdürlüğünün ise dava günü olan 19 Eylül Pazartesi günü için çevre illerden takviye polis ekipleri istediği öğrenildi.

İstanbul’da destek çağrısı

İstanbul’da bir araya gelen Artvin Sivil Toplum Örgütleri ve Platformları da tüm yurttaşları 19 Eylül’de Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek duruşmaya çağırdı. “Neredeyse çeyrek asırdır sürdürülen halk ve hukuk mücadelesi ile bu zamana kadar madencilik belasından koruduğumuz Artvin Cerattepe için önemli bir gün daha yaklaşıyor” diye konuşan yaşam savunucusu ve avukat Halis Yıldırım, 19 Eylül’de Rize İdare Mahkemesi’nde görülecek olan davaya katılımın önemli olduğunu vurguladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr