Bahçeli, partisinin önceki gün gerçekleştirdiği grup toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı makamının ‘tarafsızlığına gölge düşürdüğünü’ savunmuş, ilk tercihinin Erdoğan’ın yasal sınırlara çekilmesi olduğunu söylemişti.

Bahçeli, bunun olmaması halinde başkanlık sisteminin Meclis’te oylamaya sunulmasını, yeterli sayıya ulaşılmazsa da referanduma götürülmesini istemişti: “İkinci yol fiili duruma hukuki yol aranmasıdır. Bu durum karşısında AKP başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse karşımıza iki seçenek çıkacaktır. AKP’nin bir anayasa hazırlığı varsa, mutabık kalınan diğer maddelerle birlikte TBMM’ye getirmelidir. Vekiller vicdanlarıyla oy kullanacaklardır. Bu anayasa değişiklik teklifi ya 367’yi aşarak kanunlaşacak ya da 330’un üzerinde kalarak referanduma sunulacaktır. MHP her karara saygılıdır. Bizim düşüncemiz mevcut sistemin güçlendirilmesidir. Milletimiz aksini söyleyecek olursa buna da diyeceğimiz bulunmayacaktır.”

Bahçeli’nin konuşmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım da, parlamenter sistemin Türkiye’nin sorunlarına çare olmadığını söyleyerek, ‘başkanlık sistemi’ni içeren anayasa teklifini en kısa sürede Meclis’e getireceklerini ve sonuç ne olursa olsun referanduma gidileceğini açıklamıştı.

‘AK Parti ile MHP politikaları birbirine çok yaklaştı’

Selvi, ‘Erdoğan 2017’de başkan mı’ başlıklı yazısında Bahçeli’nin açıklamasıyla AKP’nin başkanlık için hiç olmadığı kadar umutlandığını çünkü bu işin neticede sayıyla ilintili olduğunu yazdı.

Yazısına, MHP’nin üç kırmızı çizgisi olan ‘Anayasa’nın ilk 4 maddesi değiştirilmeyecek’, ‘üniter yapıya dokunulmayacak’, ‘eyalet sistemi gibi bir sistem önerilmeyecek’i hatırlatarak devam eden Selvi, şunları yazdı: “Reform süreçlerinde belki bunlar tartışma konusu olabilirdi ama bir süredir AK Parti ile MHP politikaları birbirine çok yaklaştı.”

MHP’nin kırmızı çizgilerini AKP’li yöneticilerle konuştuğunu aktaran Hürriyet yazarı, “MHP’nin kırmızı çizgilerine AK Parti’nin itirazı yok. AK Parti’nin, Anayasa değişikliği önerisinde ilk dört madde korunacak. Üniter yapıyı esas alan bir başkanlık sistemi önerilecek. Federal sistem çağrısı yapan düzenlemelerden uzak durulacak” diye yazdı.

‘Bu sistemin sigortası Recep Tayyip Erdoğan’dır’

Selvi yazısında, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’la yaptığı konuşmadan notlar da aktardı: “2007 Anayasa değişikliği ile doğrudan milletin seçtiği Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiğinin altını çizdi, artık bu melez sisteme bir son verilmesi gerektiğini söyledi. Elitaş, başkanlık sistemi referanduma götürüldüğünde milletin destek vereceği kanaatinde. 15 Temmuz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinin Türkiye için ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Elitaş, ‘Bu sistemin sigortası Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ama fiili durum yasal hale getirilmezse Erdoğan’dan sonra bizi bir kaos bekliyor demektir. Millete götürelim kararı millet versin’ dedi.”

Selvi yazısını şu cümleyle bitirdi: “Üç ay önce FETÖ’cü darbe girişimi ile tasfiye edilmek istenen Erdoğan, 2017’de ‘Başkan’ olursa şaşırmayın.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr