Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir süredir beklenen zirvesi dün gerçekleşti. Edinilen bilgiye göre Kılıçdaroğlu, “Dilek Dündar’a yapılan haksızlık, pasaportu geri verilmeli. Cumhuriyet, Sözcü ve Evrensel’in kapatılacağı konuşuluyor, bu doğru olmaz” sözlerine Yıldırım’ın, adı geçen gazetelerle ilgili iddiaların doğru olmadığı karşılığını verdiği öğrenildi.

Başbakan Yıldırım ile CHP lideri Kılıçdaroğlu, AKP Genel Merkezi’nde bire bir zirve gerçekleştirdi. 1 saat 45 dakika süren zirvede, Kılıçdaroğlu, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sürecinde cuntanın imzasız ihbar mektuplarının işleme konmamasına yönelik bir genelge çıkardığını anımsatarak, 15 Temmuz sürecini de içerecek şekilde benzer bir genelge çıkarılması gerektiğini söyledi. Yıldırım ise buna karşılık benzer bir genelgenin çıkarılacağı sözünü verdi. Kılıçdaroğlu çıkacak genelgenin, geriye dönük mağdurları da kapsaması talebini iletti.

MİT raporu beklenecek

Görüşmede öncelikle Barış Bildirisi’ne imza atan akademisyenler olmak üzere akademisyenlerin durumu gündeme geldi. Yıldırım’ın akademisyenlerle ilgili kararların YÖK’ten gelen listeler doğrultusunda alındığını, ancak her şeye karşın akademisyenlere yönelik mağduriyetlerin yeniden inceleneceği sözünü verdiği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu’nun kapatılan vakıf üniversitelerinden örnek vererek, aralarında demokrat öğretim üyelerinin de bulunduğunu, bu kişilerin durumlarının düzeltilmesi gerektiğini söylemesine karşılık ise Yıldırım’ın bununla ilgili MİT’ten gelecek raporların beklendiği bilgisini paylaştığı ifade edildi.

Kılıçdaroğlu, boşaltılan askeri alanların rant olarak kullanılmayacağı sözünün bizzat Yıldırım’ın yapacağı bir açıklama ile verilmesini talep etti. Yıldırım’ın ise CHP’nin önerisine sıcak baktığı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun Bank Asya ile ilgili birçok mağduriyet başvurusu geldiğini söylemesi üzerine Yıldırım’ın, bu konuda kriter olarak FETÖ’nün Bank Asya’ya para yatırın çağrısından sonraki para hareketlerinin dikkate alındığını söylediği ifade edildi. Başta GATA olmak üzere askeri hastanelerin durumunu gündeme getiren Kılıçdaroğlu, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde askeri tıp fakültelerinin toplanabileceği önerisini getirdi.

Er ve erbaşlara tahliye

Kılıçdaroğlu er ve erbaşlara ilişkin “Er ve erbaşların en kısa zamanda tahliyesi gerekir. Askerde erlerin, gelen talimata uymaması söz konusu olamaz” derken, Yıldırım’ın askerlikte emrin uyguladığına hak verdiği belirtildi.

‘OHAL uzayabilir’

Kılıçdaroğlu, “OHAL kesinlikle uzamamalı” görüşünü dile getirirken, Yıldırım’ın OHAL’in uzayabileceği mesajını verdiği belirtildi.

Tutuklu gazeteciler

Tutuklu gazetecileri ve medyaya yönelik baskıları da anlatan Kılıçdaroğlu, gazetemiz yazarı Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar’ın pasaportuna el konulmasına ilişkin olarak da “Dilek Dündar’a yapılan haksızlık, pasaportu geri verilmeli” diye konuştu. Yıldırım’a Cumhuriyet, Sözcü ve Evrensel gazetelerinin kapatılacağı yönünde iddiaları soran Kılıçdraoğlu’na Yıldırım’ın, söz konusu iddiaların doğru olmadığı bilgisini verdiği öğrenildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr